TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Deprem Haberi Var!...

Tufan Tulpar 5 Ekim 2010 ,


Haber: Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verdiği bilgiye göre, Marmara Denizi'nde, saat 20.49 sıralarıda 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Marmara Denizi çevrisinde hissedildi.
Yine uzmanlar, yine senaryolar, yine alınamayan-alınamayacak önlemler... Herkes depreme evde yakalanacağından emin. Kimse iş yerinde, köprüde, viyadüklerde yakalanmayacağından emin. Önlemlerimiz bile tek taraflı ve yüzeysel.

Maça maça maça...
Heyecanla beklenen bir hafta sonu. Derbi için haftalar öncesinden alınmış biletler. Bulamayanlar evlerine marş marş. Mobile upload fotolar az sonra...
Takımdaşlarla yemekte yapılan kritikler, olasılıklar, tahminler. Stad çevresi aksiyonları, bağıra çağıra yüksek kalp atışlarıyla stadyuma giriş.
Şiiittt...Üççç...İkiii...Birrr....Hem büyük diyafram desteği; hem de zıplayarak bedenin zorlanan sınırları. Adeta stad sallanıyor. Evet sallanıyorrrr... Hem de durmak bilmiyor. Biz durduk  ama bu sefer sıra 'Tabiat Ana'da. 


Felaket Senaryosu Sezon1 Bölüm1
Kendim yazdım diye söylemiyorum ama; Hollywood senaryosu olabilecek bir giriş galiba!... Ama gerçekten endişeleniyorum. "Titre ve kendine gel!" prensibiyle bize kendini hatırlatan Büyük İstanbul Depremi için binalarımız ne kadar hazırsa, stadyumlarımız ve salonlarımız o kadar hazır.
Bundan birkeç sene önce o zaman ki; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: Fenerbahçe Stadı 7.5-8, Ali Sami Yen ve İnönü Stadları ise 6.5-7 şiddetinde bir depremde zarar göreceği yönünde açıklamada bulunmuştu. Böyle bir durumun seyirciyi statlardan kaçırma olasılığına karşı ise, 'Siz statları depreme dayanıklı hale getirir, tel örgüleri kaldırır, kapıları güçlendirir ve önlerine de 'Depreme dayanıklıdır' levhası asarsanız herkes maça gönül rahatlığıyla geleceğini söylemiş. Binlerce insanın maç izlediği stadyumların mutlaka iyi bir kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirtip, tel örgülerin mutlaka kaldırılması gerektiğini ifade eden Işıkara, 'Çünkü deprem anında insanlar, stada girebilmeli. Ayrıca ayakta maç izlemeye son verilmeli. Çünkü koltuk sistemi olursa, insanlar için yaşam boşluğu dediğimiz alanlar oluşmuşacağını söylemiş. (Şubat 2002)



Defans Blokları ve Fay Hatları
Teknik yönden "yüksek ve ayağa top oynayabilen" takımlarımızın ah'lar vah'lar ederek sitem ettikleri stad zeminlerinin öncelik sırası nasıl bir anda değişiyor değil mi?  Stadyumlardayken bazen devre arasında şöyle bir etrafa göz atmak geriyor. Şimdi bir şey olsa ne yaparım acaba diye!

Yeni stadlarımızda umarım bu hassasiyetle yaklaşmışlardır. Benim ulaşabildiğim bilgi Seyrantepe için yine Deprem Dede'den: Marmara'da er ya da geç bir depremin olacak yüz binlerce insanın evsiz kalcaktır. Galatasaray Spor Kulübü'nün Seyrantepe'de inşaatı devam eden Türk Telekom Arena Stadı çok hoşuma gitti. Galatasaray'ın bu düşüncesi diğer kulüplere de örnek olur. Çünkü stat bir deprem anı düşünülerek tasarlanmış Galatasaray Spor Kulübü'nün yeni yaptırdığı stadyumu evsiz kalacak yüz binlerce insanın barınma yeri olacaktır.
Nasıl yüreğinize su serpildi değil mi? 

0 yorum

Yorum Gönder