TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

O Penaltıyı Atmak

Mustafa Akkaya 11 Ağustos 2010


Hakem hataları futbolun bir parçası oldu artık. Ofsayt, gol, faul gibi tıpkı... Birçoğumuz farkında ki, hakemler de birer insan ve abartılı olmadığı sürece yanlış kararlara imza atabilirler. Milli Takım'ın Romanya karşısında bulduğu ilk gol, birçok hakemin düşebileceği bir hata sonucu penaltıdan geldi. Rumen oyuncunun tek yaptığı şey Gökhan Gönül'ün önüne ayağını koymaktı. Malum müdahaleyi yapan Gökhan oldu hatta ve sonuç penaltı!

Emre o penaltıyı atarken düşündüm. Basit bir hazırlık maçının 81. dakikasında o golü atsak kazanırız? Veya atamasak ne kaybederiz? Başta Gökhan olmak üzere pozisyona yakın olan herkes, o hamlenin kurallar dahilinde bir penaltı doğurmayacağının farkında. Hal böyleyken bizimkilerden biri (özellikle Gökhan) hakeme gidip kararın doğru olmadığını belirtse fena olmaz mıydı? Veya Emre penaltıyı bilerek kaçırsa? Evet, farkındayım ki biraz uç bir istek bu. Hatta istek bile değil, belki de ütopya. Ancak futbol dünyasında 2002'deki G. Kore maçından beri çöken, İsviçre felaketi ile dibe vuran bir imajımız da söz konusu. Euro 2008 ile biraz toparlanan, şike skandalı ile tekrar batağa saplanan bir imaj bu. Ve onu pozitife çevirmek için 4-4-2 veya 4-3-3'ten fazlası gerekiyor.

Hakemi yanlış bir karardan döndürmenin örnekleri yok değil. 9 yıl önceki Lazio - Fiorentina maçında durum 3-0 ev sahibi lehineyken hakem Collina Nedved'e yapılan bir müdahaleye penaltı vermiş, Çek oyuncu da buna itiraz etmişti. Tabii oyun berabere devam etse veya maçın önemi daha kritik olsa nasıl olurdu bilemeyiz. Ancak  bir gerçek var ki, içten gelerek yapılan bir fair play gördüğümüz anda 'oyun' kültürüne bakışımız da biraz olsun değişecek. En azından futbolun sadece 'art niyetli' hakemler ve 'futbolu bilmeyen' teknik direktörlerden ibaret olmadığını hatırlayabileceğiz.

2 yorum

  1. Bende bir ara içimden "dışarı vurur mu ?" diye geçirmedim değil.

     
  2. Emre topun başına geldiğinde, "at şunu dışarı" dedim. Ama olmadı. Sanırım böyle bir jest yapmak akıllarından bile geçmedi bizim oyuncuların. Tabii burada iş Gökhan Gönül'e de düşüyordu, keşke hakeme değilse bile Emre'ye söyleyebilseydi.
    Ayrıca bu isteğin "ütopya" olduğuna katılmıyorum, hele ki hiçbir önemi olmayan bir hazırlık maçının bitmesine 10 dakika kalmışken.

     

Yorum Gönder