TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Tanrı'nın Eli

Efe Yılmaz 22 Haziran 2010 ,


Kimilerine göre futbol tarihinin en büyük aldatmacası, kimilerine göre bir halkın onurunu kurtaran bir gol atıldı 24 sene önce. Asıl adı Malvinas adaları olan, ama emperyalizmin bize Falkland diye öğrettiği adalarda çıkan savaş yüzünden şekli değişen bir futbol rekabetinin öyküsünün en can alıcı sahnesi oynandı 22 Haziran 1986’da. Sadece futbol sahaları içinde kalan kısmı bile yeteri kadar sertti bu rekabetin.1966 Dünya Kupası’ndaki maçtan sonra İngiltere teknik direktörü Alf Ramsey Arjantinli futbolculara “Hayvanlar “ demişti. Ve bu futboldaki çekişmenin tohumlarını atmıştı.

24 sene önceki maça dönecek olursak, günün kahramanı Maradona’ya bırakmak lazım sözü. “Biz o gün bir futbol takımını değil bir ülkeyi yendik. Hepimiz maçtan önce soyunma odasında futbolla siyasetin farklı şeyler olduğunu söylemiştik. Ama hiçbirimiz Falkland’da yüzlerce Arjantinli çocuğun kuşlar gibi öldürüldüğünü de unutmamıştık. Bu bizim için bir intikam maçıydı.” diyor kendi yazdığı kitabında.

Bugünden bakarak anlaşılması zor bir maç ve zor bir durum. Çoğu, işçi sınıfı kökenli ailelerden gelen İngiliz futbolcular, saha içinde Margaret Teacher'ın günahlarının bedelini ödediler. Emekleri çalındı, ama bunu çalan hırsız ironik bir şekilde İngiliz masallarının kahramanı Robin Hood’a fena halde benziyordu. Tanrı'nın Eli ile birlikte Maradona, kimilerinin kahramanı olurken, kimilerinin ona duyduğu nefret hala geçmedi.

2 yorum

  1. Bu el olayı bizden önceki jenerasyon için hoş bir seda olsa da o dönemi yaşamayan, Maradona'yı aklı selim bir halde izlemeyen biri olarak benim için hiçbir esprisi yok. Hatta gayet sevimsiz. Sırf bu yüzden mahalle maçlarında yaldır yaldır gole koşarken Pele Pele diye bağırırdım.

     
  2. futbolun politik yönünü yatsıyamazsın kemal. rangers - celtic çekişmesini düşün. zengin protestanlarla fakir katolikleri düşün. şeyh bedrettin'i düşün. börklüce'yi... adaşın torlak kemal'i...

     

Yorum Gönder