TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Marc-Vivien Foe

Kemal Mardin 26 Haziran 2010


Bu hafta sonu fani ünlüler hesabına gündem belli. 25 Haziran 2009'da hayatını kaybeden Michael Jackson dünden beri özellikle müzik kanalları tarafından hakkıyla anılıyor. Ancak biz sporseverler açısından bugünün farklı bir önemi var.

Bundan tam yedi yıl önce, Fransa'da oynanan Konfederasyon Kupası'nın yarı final maçı. Kamerun, Kolombiya karşısında 1-0 önde ama ebediyen 1 kişi eksilmek üzere. Zira Marc-Vivien Foe 72. dakikada göz bebekleri kaybolmuş, yerlerini adeta gideceği yeri belli edercesine, daha önce pek az kişinin şahit olduğunu düşündüğüm bir beyazlık kaplamış halde yere devrildiğinde, akıbetinin ne olacağı az çok kestirilebiliyordu. Zira Foe bir daha kendine gelemedi ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sonradan müdahalelerin geç ve yetersiz yapıldığı iddia edildi ama artık iş işten geçmişti. Ölüm nedeni hipertrofik kardiyomyopati olarak açıklandı. En basit anlatımla kalbin ayırıcı bölmesinde yada sağ/sol karıncığında aşırı büyüme manasına geliyor.

Başarılı orta saha oyuncusunun 28 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından, ilk patlamasını yaşadığı Lens'daki 17, lig şampiyonluğu yaşadığı Lyon'daki yine 17 ve o sırada formasını giydiği Manchester City'deki 23 numaralı formaları emekliye ayrıldı. Ne var ki 2008/2009 sezonunun başında Lyon'daki forması askıdan alındı ve bir başka Kamerunlu Jean Makoun'un sırtına geçirildi. O zamandan beri de anısı bu şekilde yaşatılıyor.

Bu arada rahmetlinin formasını değiştirdi son futbolcunun İbrahim Toraman olması da bizim adımıza ilginç bir ayrıntı.

1 Yorum

  1. başka bir anısından bahsedeyim. sokak arasında maç yaparken benim birader yere düştüğünde komşumuzun oğlu mehmet ali "umarız foe'nin ciddi bir sakatlığı yoktur" derdi. kara mizah falan ama bu da böyle bir anımdır. saygılar.

     

Yorum Gönder