TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Barcelona Nakite Sıkıştı

Hasan Babur 9 Temmuz 2010 ,

"Biz, futbolcu almaktansa yetiştirmeyi tercih ediyoruz. İşte Real Madrid'in yapmadığı bu."

Joan Laporta

Ekonominin en basit kuralıdır, anlamak için ekonomi bilmek de gerekmez esasında: Kazandığından fazlasını harcayarak ömrünü sürdüremezsin. Bir önceki yıl transfere €50 milyon harcayan Barcelona, bu rakamı iki katına çıkartınca ve gelir / gider dengesi de -%8 olunca mali sorunlar baş göstermeye başladı. Hafta ortasında kulübün sitesinden açıklama yapan Başkan Rosell, iflasın söz konusu olmadığını söylüyor. Ancak açıklamasını irdeleyince pek de 170.000 üyeyi rahatlatacak şeyler çıkmıyor ortaya.

2006'da MediaPro ile imzalanan 7 yıllık sponsorluk anlaşmasının altında €1 milyar yazıyordu. Lakin geçen ay, şirketin batma tehlikesi geçirdiği ve ödemelerin bir süre erteleneceği açıklanınca çanlar çalmaya başladı. Yine 2006'da ve yine 7 yıllığına, €1.1 milyar karşılığında yayın haklarını MediaPro'ya devreden Real Madrid'in bu krizden etkilenmemesi, üyelerin ayaklanmasına sebep oldu. Sıkıntı şu ki; kulüp, sitesinden MediaPro'nun ödemelerini yapacağını duyursa da bunu kredi almak istediği bankalara teminat olarak gösteremiyor. Zira ortada yazılı bir taahhüt yok! Takımın adı Barcelona olsa dahi, rakamların büyüklüğünü düşününce nakit akışı ister istemez duruyor. Guardiola'nın takımda kalmasını istediği, geçen yıl Shaktar'dan transfer edilen Chyhrynskiy ile birlikte Yaya Toure'nin satışından €43 milyon kazanarak başladılar nakit sıkıntısını gidermeye. Büyük kısmını oyuncu maaşlarının oluşturduğu sıcak para ihtiyacını ortadan kaldırmak için €135 milyon'a daha ihtiyaç var. Fabregas için Afrika'ya giden Rosell, "Her yıl, minimum €50 milyon transfer bütçemiz var. Buna bir de satışlardan elde ettiğimiz gelirleri eklersek, aramıza yeni isimlerin katılacağını söyleyebilirim." demişti. Barcelona Fabregas'ı böylesine isterken ve Fabregas da gitmeye hazırken Arsenal'in eli iyice güçleniyor. Bu ise €60 milyon gibi bir rakamın konuşulmasını sağlıyor ki Barcelona'nın teklifinin neredeyse iki katı.

Laporta'nın sözü şu Barca için geçerli değil. Hayal mi? Elbette hayır. Bir kaç yıl sonra tamamen altyapı üretimi 11'le sahaya çıkabilir Barcelona. Lakin Real Madrid hali hazırda Adan, Arbeloa, Casillas, Granero, Guti ve Raul gibi altyapısından çıkarttığı oyuncuları kadrosunda barındırırken ve Barcelona da forvet hattını €135 milyon'a kurmuşken bu lafları etmek komik kaçıyor.

Bir Real Madrid taraftarının serzenişiyle bitirelim: "Dmytro Chyhrynskiy gibi bir adama hem de €25 milyon verip transfer ettiklerinde medya; top class, yıldız adayı, dünya starı demişti. Aynı transferi Perez yapmış olsa ayıplanır, parasını ona buna saçmakla suçlanırdı..."

0 yorum

Yorum Gönder