TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

David O'Leary, Leeds United, Al Ahli

Kadir Ar 7 Temmuz 2010


10 yıl önce Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışacağını söyleseniz, Bowyer ve Woodgate'i de yanına alıp size temiz bir dayak atardı. Kewell'lı, Radebe'li, Bridges'li, Nigel Martyn'li kadrosuyla hem Premier Lig'in hem de Avrupa kupalarının favorilerindendi. Futbolu bıraktıktan 1 yıl sonra George Graham'in yanında, futbolu bıraktığı Leeds'in yedek kulübesine geçmişti. 2 yıl sonra Graham'in Tottenham'a geçmesiyle de, henüz 40 yaşında teknik direktörlüğe başlamıştı.

Onunla birlikte kulüp yapısı da değişti. Genç ve yetenekli oyuncuları bünyesinde barındıran, imrenerek bakılan bir kulübe dönüştü Leeds United. O'Leary'nin ilk sezonunda Premier Lig 4. sırada bitirildi. Ertesi sezon gelen 3.lük Şampiyonlar Ligi'nin habercisiyken, Uefa Kupası'nda gelen yarı final beklentileri en üst seviyeye taşıdı. Bu beklentilerin karşılanacağından emin olan başkan Ridsdale O'Leary'nin verdiği garantiyle 60 milyon poundluk bir kredi çekti. Karşılığında da teminat olarak gelecek sezonların stadyum gelirlerini temlik altına aldırdı. Sadece Rio Ferdinand ve Robbie Keane transferleri için 30 milyon poundun üzerinde para harcandı ki Ferdinand'a ödenen 18 milyon o zamanlar için Premier Lig rekoruydu. İlk kez girilen Şampiyonlar Ligi'nde Leeds o sezon yarı finale kadar yükseldi. Ama ligi Şampiyonlar Ligi potasının dışında 5. olarak tamamlamaları Ridsdale'in tüm planlarını alt üst etti. 60 milyonluk borcun altına Şampiyonlar Ligi'nden gelecek gelirlere güvenerek giren Ridsdale'in borçlanarak büyüme planı ilk yılında başarısız oldu. Yine de yarı final karşılığında elde edilen gelir lig 5.liğini bir sezon daha tolore edebilirdi.

Şampiyonlar Ligi'ne katılım hedefiyle başlanan yeni sezonda Ocak geldiğinde liderlik koltuğundaydı Leeds. Sonrasında ise yaşanan büyük bir düşüşle sezon 5. sırada bitirildi. 4 sezonda harcanan 100 milyonun üzerinde para karşılığında 1 tane bile kupa kazanılamaması, borçların ödenmesi için tek umut olan Şampiyonlar Ligi'nin dışında kalınması Ridsdale'in sabrını taşırdı ve borçları ödemek için ilk olarak Rio Ferdinand'ı sattı. Ardından da bu satışa karşı çıkan O'Leary'i kovdu. 9 ay sonra da Ridsdale başkanlık koltuğunu devretti. Bıraktığı sırada kulübün borçları 103 milyon civarına ulaşmıştı. En büyük hatasının da O'Leary'ye güvenip bu kadar para harcanmasına izin vermek olduğunu söyledi.



Bir yıl boşta bekleyen O'Leary Aston Villa'nın başına geçti. Onun boş geçirdiği sezonu Leeds Woodgate, Keane, Kewell, Bowyer gibi para eden oyuncularını satarak tamamladı. O'Leary'nin önderliğinde Aston Villa sezonu 6. tamamlarken, Leeds satılan oyuncular ve değişen menajerler sebebiyle Championship'in yolunu tuttu. Orada geçirdikleri 2 sezondan ve kaybedilen bir play-off finalinden sonra da 3. kademe olan League One'a düştüler. Bu düşüşte en büyük etken, biriken borçlar yüzünden federasyonun verdiği -10 puanlık cezaydı. Nihayet bu sezonda tekrar Championship'e dönmeyi başardılar.

O'Leary mi? Sonraki sezonu 10., diğerini ise 16. tamamlayarak kovuldu. Ve aynı Leeds'de olduğu gibi ondan birkaç ay sonra da kulüp başkanı değişti ve kulüp Randy Lerner'a satıldı. 4 yıl boyunca kendisine gelen birkaç teklifi beğenmeyerek geri çeviren O'Leary, işsizliğe daha fazla dayanamadı ve Pazar günü Al Ahli ile sözleşme imzaladı. Yeni sezonda Cannavaro'yla beraber BAE takımını başarıya ulaştırmaya çalışacaklar.

0 yorum

Yorum Gönder