TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Tuchel'in Peri Masalı

Mustafa Akkaya 26 Eylül 2010 ,

Eylül ayını tamamlarken Süper Lig'in zirvesinde Bursaspor'un yer alması etmesi kimseyi şaşırtmıyor sanırım. Aynı şekilde Chelsea, Inter ve hatta Valencia'nın da... Ancak Fransa'da 7 hafta sonunda St. Etienne'in önde götürdüğü bir ligde Lyon'un 5 puanla 19. sırada yer alması tam bir sürpriz. Ondan daha şaşırtıcı bir durum görmek için ise gözümüzü Almanya'ya çevirmemiz gerek. Zira Bundesliga'da hiç kimsenin beklemediği bir biçimde Mainz, 6 maçta 18 puanla ilk sırada.

Mainz'ın şu ana kadarki başarısını kolay bir fikstüre bağlamak da mümkün değil. Geçen sene evinde sadece iki maç kaybeden ekibin bu sezon kendi sahasında Stuttgart, Kaiserslautern ve Köln'ü mağlup etmesi şaşırtıcı olmadı. Yalnız Mainz'ın deplasmanda yendiği takımların hepsi de şampiyonluk adayı: sırasıyla Wolfsburg, Werder Bremen ve son olarak Bayern Münih...

Teknik Direktör Thomas Tuchel'in başarıdaki payı çok büyük.
Mainz'ın peri masalı kıvamındaki başlangıcı ne kadar sürer bilemeyiz. Ancak mütevazı kulüplerin yarattığı bu tarz sürprizlerde neredeyse istisnasız bir imza var ki; o da organize bir takım yaratabilen ve taktik zekası bol bir teknik direktöre ait. Geçtiğimiz sezon Hoffenheim'ın başarısında da Rafael Ragnick'in bu yöndeki payı yadsınamazdı. Bu sezonki sürpriz lider Mainz'ın başında ise Ragnick'in Stuttgart'taki 19 yaş altı takım sorumlusu olan Thomas Tuchel var. Kendisi 20'li yaşlarının ortasındayken geçirdiği bir diz sakatlığı sonrasında rotayı teknik direktörlüğe çevirmiş bir isim. 2008/09 sezonunu da Mainz'ın 19 yaş altı takımını şampiyon yaparak tamamladığını belirtelim. Zaten ardından Bundesliga'ya yükselen A takımı devraldı ve ilk sezonunda ligi 9. sırada tamamladı.

Tuchel'in genç takımlardaki kısa kariyerinde elde ettiği başarı, futbolcudaki yeteneği daha rahat görmesini sağlamış. Zira şu an takımın parlayan yıldızları olan Lewis Holtby ile Andre Schürrle 20 yaşında ve takımın 14 golünün 7'sine beraber imza attılar. İkisi de Alman 21 yaş altı takımında yer alıyor ve şimdiden ülkedeki büyük kulüplerin takibine girdiler bile. Son olarak, 2000/01 sezonunda Nevio Scala yönetimindeki Beşiktaş kadrosunda yer alan Miroslav Karhan'ın da halen Mainz'da top koşturduğunu söylemeden bitirmeyelim.

0 yorum

Yorum Gönder