TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Gibson'ın Yolu

Mustafa Akkaya 10 Eylül 2010 ,

Genç futbolcuların tüm zorlukları aşıp düzenli bir ilk 11 oyuncusu olması tam bir paradoks. Aynı zamanda Türk futbolunun da temel sorunu. Yıllarca, 'genç' olmaktan çıkana dek Semih'i tartışıp durduk. Galatasaray altyapısının yeteneklerini bekledik sonra; ki aralarından bir tek Arda ön plana çıkabildi. Şimdi de Necip'i gözlüyoruz ve sürekli oynamasını umuyoruz. Yalnız bu tartışmalar sadece bizde olmuyor. İrlanda Milli Takımı teknik direktörü Trapattoni, Darron Gibson'ın daha fazla oynayabilmek adına Manchester United dışındaki kulüpleri de düşünebileceğini tavsiye etmiş. Gibson'ın hocasına verdiği cevap ise pabuç dilli muzur çocukları aratmayacak cinsten! "Burada kalıp maç kazanmayı öğrenmek yerine mesela Stoke City'ye gidip ikili mücadele kazanmayı mı öğreneyim?" demiş İrlandalı yetenek. Yani 'kazanmak' üzerine yoğunlaşmış.

Aslına bakarsak iki tarafın da haklı ve haksız yanları var. Trapattoni'ye hak vermemek elde değil. Yalnız bahsettiği kulüp Scholes, Giggs, Beckham ve daha nicesini altyapısından çıkarıp yavaş yavaş A takımın değişmezi haline getirmiş. Bunu 20 yıldan uzun bir süredir yapıyorlar ve bu mantığın mimarı 1986'dan beri takımın başında. Hal böyle olunca 22 yaşındaki Gibson neden biraz daha beklemesin diye sormak gerek. Ayrıca genç oyuncuya da birisinin önemli olanın kazanmak değil, öncelikle kendini geliştirmek olduğunu anlatması gerek. Ferguson'ın bu öğütleri fazlasıyla verdiğinden eminim.

Özellikle İspanya ve İtalya'ya baktığımız zaman, kulüplerin genellikle genç yeteneklerini küçük kulüplere kiraladığını görüyoruz. Yine de bu yol, ara sıra faydalı olsa da oyuncuyu kendi kulübünde yetiştirmek kadar etkili değil. İngilizler'in bu konudaki çözümü ise gelişmiş bir Rezerv Lig uygulamasının olması. Son derece verimli işleyen bir rezerv takım varken Gibson'ın Stoke City gibi bir kulübe gitmek istememesi çok doğal. Başka bir deyişle, Trapattoni'nin derdi Gibson'ın oynamasıysa, o bunu A takımda olmasa bile rezerv takımda yapıyor zaten.

1 Yorum

  1. gibson kendini geliştiriyo zaten ; ayrıca ferguson da yavaş yavaş şans vermeye başladı şlde beşiktaş ve bayern münih karşısında oynadı geçen sezon ; kiralık gitse fena olmaz gerçi

     

Yorum Gönder