TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Bir Devrin Sonu

Cengiz Bahadır Özdemir 13 Ocak 2011

Efes Pilsen'in isminin değişeceği artık kesinleşti. İlk olarak önerdikleri isimler Anadolu Efes ve Efes Spor Kulübü oldu. Sonuçta Efes markasını yaşatmak istiyorlar. Bu alkol ve tütün markalarının sporda yer alamamasını anlamakta zorluk çekiyorum. Spor-alkol/tütün tezat gibi gözükebilir. Ama bu markaların, spora verebilecekleri desteği göz ardı edemeyiz. Yasakçılar, spora aktarılacak para ile nice yeteneklerin ortaya çıkabileceğini düşünemiyorlar. Madem alkol/tütün ürünlerinin yaygınlaşmasını istemiyorsunuz, o zaman toptan yasaklayın bunların üretimini ve ithalatını. Hem muallakta bir şey kalmaz hem de niyetler anlaşılır. Bu konuyla ilgili 5 Mayıs tarihinde eski blogumda bir şeyler karalamıştım. Ufak düzeltmelerle burada yayınlamak istedim. O zamanlar "Yok lan, tasarıda düzenlemeler yapılır" umuduyla yazmıştım yazıyı. Ne yazık ki düzenleme olmadı. Aynen çıkardılar yasayı. Şimdi o yazıyla baş başa bırakıyorum sizi:


Kaç kişiye basketbolu sevdirmişlerdir? Kaç insana futbol dışında başka bir sporun da popüler olabileceğini göstermiştir? Peki bizler hayatımızda kaç defa Avrupa Kupası görmüşüzdür? Bunları bizlere sağlayan Efes Pilsen Spor Kulübü kapanmanın eşiğine geldi. Neden? Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun hazırladığı taslakla alkollü içeceklerin sportif faaliyetlerde sponsor olması yasaklanıyor. Yasak, sigara firmaları üzerinde uygulanıyordu. Yeni düzenleme alkolü de işin içine katıyor. Peki bu yeni tasarı yönetmelik halini alırsa ne olacak? Efes Pilsen ismi spordan silinmiş olacak. Kendilerine 1 sene süre tanınacak ve bu süre sonunda Efes Pilsen ismi spor sahnesinden silinecek. İnsanın aklına türlü sorular geliyor. Efes Pilsen, rekabet açısından diğer firmaların önünde olabilir. Ancak spora yaptıkları katkıyı kimse göz ardı edemez. Efes Pilsen sadece bira markası değildir. Onun arkasında çok daha farklı anlamlar var. Efes Pilsen denince akla Koraç Kupası gelir, Ufuk Sarıca-Volkan Aydın-Tamer Oyguç gelir, Naumoski'nin alın terini silişi gelir, Aydın Örs gelir, Drobnjak ve Kambala gibi iki önemli uzun gelir, Hidayet ve Mirsad'ın NBA'e gidiş hikayesi gelir. Tüm bunları acaba o kuruldakiler biliyor mu? Efes Pilsen'i sadece alkol üreticisi olarak görüp IV. Murat tedbirleri almalarını doğal mı karşılıyorlar. Sigara yasağını televizyonlara komik bir şekilde getiren adamlar, şimdi de sporu komedi unsuru haline mi getirmek istiyorlar? Sporda yaşanan rekabete, devletin bazı adamlarının karışması ne kadar etik? 

Yapılan açıklamalara göre Efes Pilsen cephesinde endişe hakim. Kulübün kapanması anlamına gelecek olan kararın çıkmamasından yanalar. Ancak karar çıkarsa kesin olarak nasıl bir yol izleyecekleri belirsiz. Belki başka bir isimle yola devam ederler. Efes Pilsen gibi başta basketbol olmak üzere pek çok spor branşında hizmet eden bir kulübün başka bir isimle yola devam etmesi bana sıcak gelmiyor. Ancak halktan pek çok kesim de bu fikirden yana. Bazı şeyleri kolay zannediyorlar. Efes Pilsen Spor Kulübü 35 senelik bir markadır. Eğer belli bir seviyeye gelip uluslararası camiada da saygınlıkla anılıyorsa bu isim sayesindedir. Şimdi markalaşmış bir ismi hemen değiştirip yola devam edilmesi gerektiğini savunanların anlayamadıkları şey bu. Ayıptır, yazıktır. Tuncay Özilhan'ı çok sevmesem de bu konuda mağdur durumda olan kişi şu anda. Eğer Efes Pilsen, sırf bu saçma sebeplerden dolayı kapatılırsa Türk sporu kaybeder.

0 yorum

Yorum Gönder