TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

NCAA: Perry James Jones III

Serhat Gürcan Gündüz 13 Ocak 2011 , ,



NBA draftlarına henüz 162 gün olsa da, ara ara bu şekilde oyuncuları tanıtmak istiyorum. Hem NCAA basketbolunu takip edenler, hemde draft olması muhtemel oyuncuları tanımak isteyenler için güzel bir fırsat olacaktır.

Perry Jones III, 21 Eylül 1991 Winssboro, Louisiana doğumlu. Liseyi Duncanville'de tamamlayan Jones, daha ilk senesinde NBA'e seçilmesi muhtemel olduğundan mıdır bilinmez, peşinde koşan onca üniversiteye rağmen Baylor Bears'ı seçti. Bu tercihinde Baylor Üniversitesinin pek çok tanınmış atlet yetiştirmesinde etkisi var mı merak etmiyor değilim. İki gün önce oynanan Oklahoma Sooners maçında gösterdiği performans ile bütün NBA'in dikkatini üzerinde toplamayı başardı. Big 12 içerisindeki en kötü 2. takım durumundaki Oklahoma karşısında oyunda kaldığı 35 dakika içerisinde 25 sayı, 4'ü hücum olmak üzere 7 ribaund, 1 asist ve 2 blok ile geceyi tamamladı. Big 12'nin bir diğer kötü takımı konumundaki Texas Tech karşısında da buna yakın bir performans göstermişti.

İlk maçına çıktığı Gram St. maçında 7 top kaybetmiş fakat 8 ribaund alarak "bana dikkat edin" der gibi oynamıştı. İkinci maçı olan La Salle karşısında ise double-double yaparken, 4 blok ile gecenin yıldızı oldu. İlk iki maçını izledikten sonra "şutlarını geliştirirse yeni bir Durant daha kazanır NBA" diye düşünürken, buna pek ihtiyacı olmadığını Jackson St. karşısında gösterdi. Daha sonra çok az maçını izleyebildim. Fakat istatistiklerini takip ederken önce Florida St.(4 sayı), ardından Texas Southern Tigers karşısında ki 0 sayılık performansı dikkatimi çekti. Tabi bu karşılaşmada 4 faul aldığı için sadece 15 dakika oynayabildiğini söyleyelim.

Geride kalan 15 karşılaşmada inişli çıkışlı bir performans gösteren Jones'un, henüz lige alışamadığını düşünüyorum. Fiziksel özellikleri fazlasıyla iyi. Boyu 2.11 cm ve - sıkı durun- kanat açıklığı 220 cm. Kollarının uzunluğu nedeniyle "Drantula" lakabını alan Kevin Durant'ın ise 224 cm. Kıyaslamanız açısından bunu da belirtmiş olayım. İlk adımı oldukça hızlı. İçeri penetre etmeyi seven bir oyuncu olduğundan, bu özelliği ani dönüşleri kolayca yapmasına ve savunmacısını rahat bir şekilde geçmesine olanak sağlıyor. Şut seçimleri ilk başlarda kötü olsa da, bunu düzeltmeye başladı. Rakip savunmayı iyi okuyup, harika paslar atabiliyor. Zaten ellerinin büyük olması, top hakimiyetinin yanında pas atabilme özelliğini de bir üst seviyeye çıkarıyor. Hem kollarının uzun, hem ilk adımının çok çabuk olması yetmezmiş gibi, birde oldukça atletik bir oyuncu. Bu özellikler tahmin ettiğiniz gibi onu hücumda durdurulamaz kılıyor. Savunmada ise kafası maçta ise, tuttuğu oyuncu basketboldan soğuyor. Sırtı potaya dönük oyunda ise repertuvarında pek fazla silahı yok. Fakat gücü ve çevikliği sayesinde bu açığını kapatıyor. Yaşı da henüz çok genç, elbette bunları zaman içerisinde öğrenecektir, tıpkı şutlarını geliştireceği gibi. Özellikle de uzak mesafeli şutlarını.

Üzerindeki baskıdan dolayı bazı maçlarda bocalıyor. Mental olarak henüz NBA'e hazır değil. Yazının içerisinde de belirttiğim gibi bazı maçlarda konsantrasyon kaybı yaşıyor ve bu da tabi ki oyununa kötü olarak yansıyor. Birde koçunun çizdiği oyunları pek anladığını sanmıyorum. Set hücumlarında bazen olduğu yerde bekleyebiliyor. Savunmacısına perdeleme yapması için yanından geçen takım arkadaşına bakmadığı bile oluyor. Oyunu Allah vergisi yeteneklerinden dolayı çok iyi okuyor fakat oyun bilgisi 0. Gözlemcilerin yazdıklarına göre, lisede fizik üstünlüğü sayesinde çok rahat oynamış olması bunun en önemli sebebi sanırım. NCAA'de oynayan Doğuş'ta maalesef aynı sıkıntılar yüzünden ilk turdan seçilemeyebilir. Gerçi onun durumu farklı bir yazı konusu.

Şuan için draftlarda ilk beşten seçilmesi en muhtemel oyunculardan birisi Jones. Zaten kulislerde bu sene draftlara katılacağı konuşuluyormuş. Bu kadar özelliğinin yanında mental olarak hiç hazır olmaması yüzünden bence bir sene daha en azından NCAA'de oynamalı. Hani Kaan Kural ve Murat Murathanoğlu hep der ya "mental özelliklerini geliştirememiş" diye, işte bunu geliştirmenin tek mümkün olduğu yer NCAA. Hem kişilik bakımından, hemde oyun bakımından. Çünkü Jones henüz kafa olarak hazır değil NBA'de ki mücadeleye. Mutlaka ama mutlaka ilk 5 sıradan seçilecektir, bundan bir şüphem yok ama kalıcı olmak ve yıldızlar arasına girmek istiyorsa acele etmemeli. Evet Kevin Durant ilk senesinde draft oldu fakat, kendisinin ne kadar olgun bir oyuncu olduğunu, takımı için her şeyini ortaya koyduğunu, maçlara nasıl konsantre olarak çıktığını daha ilk maçlarında gösteriyordu. Jones henüz AP Top 25 içerisindeki takımlardan hiçbirine karşı oynamadı. Özellikle bu maçlarda göstereceği performans onun hakkında daha net bir fikir yaratacaktır kafamızda. Şuanda AP Top 25 içerinde bulunan takımlara karşı ilk maçına Kansas Jayhawks karşısında 17 ocak tarihinde çıkacak. Takip etmek isteyenler için şimdiden belirtelim.

1 Yorum

  1. muhtesemmıs

     

Yorum Gönder