TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Delikanlı Renkler (!)

Efe Yılmaz 28 Temmuz 2010 ,

2010 senesinde erkekliğine insanlığından daha fazla değer verenlerin çoğunlukta olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bilinçli yahut bilinçsiz, ettiğimiz her küfüre biraz ataerkillik sosu ekliyoruz. Maç oynanırken hakemin ibne olduğunu, rakip takımla nasıl çiftleştiğimizi yahut sevmediğimiz oyuncunun annesine neler yapacağımız hakkında fantazilerimizi ortaya kusmaktan çekinmiyoruz.

2 senedir Galatasaray ülkemizde ağırlıklı olarak kız rengi(!) diye adlandırılan mor ve pembe (mercan!) renklerinde formalar yapıyor. Hemen burda ilk eleştirimi Galatasaray yönetimine yapmak istiyorumö. Lafı dolandırmaya gerek yok. Galatlar, mercan forma gibi hikayelerle, az gelişmiş zihinlerin renklere yüklediği cinsel kimlikleri ortadan kaldırmaya çalışmak abes bence. Arkadaşlar bu sene içimizden mor forma yapmak geldi, seneye kısmetse pembe, sonrasında fuyşa yapacağız deseler daha iyi olacak. Ha ben endüstriyel futbol adına böyle alakasız renklerin kullanılmasına karşıyım o ayrı. Ama kabul etmek istemesek de oyunun kuralları değişiyor.

Karı gibi saç uzatmak, karı gibi ağlamak, karı gibi kırıtmak, derken kadın olmayı nedense aşalıyoruz. Yetmiyor renklere cinsel kimlik yüklüyoruz. Bazı renkler kadın rengi, bunu giyen erkeklerde yumuşacayak falan diyoruz. Belki bir çoğunuz bunu yaparken farkında değil gizli "homofobik" olduğundan. Şaka yaptığını, komik olduğunu düşünüyor.

Sizi daha fazla bayıltmadan, futbol ve homofobi üzerine yapılan bir anketle neticelendirmek istiyorum yazıyı. Ellis Casmore ve Jamie Cleland bir anket yapmışlar burada. Anketin konusu futbol ve homofobi. Şu ana kadar 2000'e yakın insanın oyladığı ankette, katılımcıların yüzde 90'ı yeşil sahalarda yeri yok diyor homofobinin. İşi ileri götürüp, oyuncuların cinsel kimlikleri bizi hiç ilgilendirmez, önemli olan saha iyi performansı diyen geniş ufuklu arkadaşlar bile var. Ama hem anketi düzenleyen Casmore'un hem de taraftarın ortak bir kaygısı var. Eğer bir futbolcu eşcinsel olduğunu söylerse, rakip takım taraftarlarının ve oyuncularının bu durumu moral bozmak için kullanmasından çekiniyorlar. Yani saha içinde başarı için farkında olmadan homofobik söylemlerin destekleneceğinden korkuyorlar.

Yıllardır renklere siyasi anlamlar yüklediler. Tam bitti renkler artık özgür diye sevinirken, şimdi gereksiz erkeklik geyikleri yapılıyor renkler üzerinden. Umarım ibne(!) morun, delikanlı(!) mor olduğu günleri yaşarız 

0 yorum

Yorum Gönder