TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

50 Yaşında Ama Pistlerde

Efe Yılmaz 31 Temmuz 2010

Bugün 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda piste çıkan Merlene Ottey belki elendi ama 50 yaşında azimli bir sporcunun yıllara meydan okumasını izledik. Slovenya için 4x100 bayrak yarışında koşan Merlene 47 yaşındaki Fransız maratoncu Nicole Brakebusch-Leveque'nin, ''Avrupa Atletizim Şampiyonaları'nda mücadele eden en yaşlı sporcu'' unvanını elinden aldı.

10 mayıs 1960'da Jamaika'da dünyaya gelen Merlene Ottey, üniversiteye kadar eğitimine ülkesinde devam etti. 76 Montreal Olimpiyat'ında 200 metrede altın madalya kazanan Jamaikalı sprinter Donald O'Riley Quarrie'den esinlenen Ottey atlet, o gün olmaya karar verir.

Eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Merlene, Nebraska Üniversitesi'ne gider ve aynı zamanda atletizm takımına girdi. Özellikle 100 ve 200 metrede yarışan sprinter altet, ilk madalyasını 1979 Pan Amerikan Oyunları'nda 200 metrede 2. olarak kazandı. Ottey daha sonra ülkesini 80 Moskova Olimpiyatları'nda temsil etti. 200 metrede bronz madalya kazanan Merlene Ottey efsanesi böylece başlamış oldu. Spordaki bu başarısından sonra ülkesi ona 82 ve 90 yıllarında İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda kazandığı üç altın ve bir gümüş madalyadan sonraysa 'Jamaika Büyükelçisi' olarak anılmaya başlandı.
  
Açık ve Salon Dünya Atletizm Şampiyonaları'nda toplam altı altın madalyası bulunan Ottey, 1980-2004 arası katıldığı Olimpiyat Oyunları'nda ise hiç altın madalya kazanamadı. Üç gümüş ile altı bronze madalyası bulunan Merlene Olimpiyatlar'da altına en çok 1996 yılında yaklaştı. Atlanta'da kadınlar 100 metre finalini Gail Devers'ın saniyenin 500'de 1 kadar geride bitirdi ve çok arzuladığı altını kazanamadı.

Merlene Ottey 2000 Olimpiyatları öncesi dopingli çıkmış ama daha sonra temyize giderek kararı değiştirmişti. Yaşadığı bu zor günlerde Jamaikalı diğer sporcular ve federasyonla yaşadığı sorunlardan sonra Jamaika adına yarışmayı bırakan Ottey, 2002 yılından beri Slovenya adına yarışıyor.

0 yorum

Yorum Gönder