TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Skandal Galibiyet

Cengiz Bahadır Özdemir 25 Temmuz 2010 ,

Hani yıllar geçmiyor ki Ferrari skandal bir kararla yarış kazanmasın. Irvine, Barrichello gibi pilotların olduğu zamanlarda Schumi'nin kayrıldığını biliyoruz. En azından Schumi'nin performansına bakınca, diğer pilotlardan biraz daha farklı olmasını anlayabilirim. Desteklemem ama biraz daha anlayış gösterebiliriz. Ancak 2010 Almanya GP'sinde, Massa'ya yapılan davranışın hiçbir açıklaması olamaz. Üstelik müthiş bir şekilde birinci sıraya oturmuşken, yarışın ortasında Massa'ya telsizle ''Alonso daha hızlı, hacı iki dakika kenara çek, sonra yine kralsın be olm'' tadında bir mesaj iletmek son derece sinir bozucuydu. Önce yarışa şöyle bir bakalım:

Vettel-Alonso-Massa ilk üçte başlayacaklardı. Işıklar sönüp de yarış başladığında Vettel, sağındaki Alonso'nun önünü kapatmak için var gücüyle çalıştı. Ancak arkasındaki Massa'nın bu kadar cesurca bir hamle yapacağını tahmin edemedi. Üstelik Alonso'ya da geçilen Vettel yarışta üçüncü sıraya düştü. Schumi çok iyi bir çıkışla sekizinci sıraya yükselirken Barrichello ise yarışın kaybedenleri arasındaydı ve 11. sıraya geriledi. Yarışın en sert virajında ise Hamilton, Webber'i geçti. Bundan sonra fazla bir değişiklik olmadı. Arka taraflarda çekişme ve ufak tefek kazalar olsa da yarışın kaderini etkileyecek bir durum yoktu ortada. Massa-Alonso çekişmesi 20. turda başladı. Alonso, son derece iyi bir atakla Massa'nın yanına kadar geldi. Ancak Brezilyalı pilot iyi bir savunma yaparak İspanyol'un kendisini geçmesine izin vermedi. Spiker Serhan Acar'ın dediğine göre Alonso telsizle ''Bu saçmalık'' demiş. Ancak daha büyük saçmalık 49. turda oluşacaktı.
TRT'nin reklamdan sonra bir türlü yayına bağlanamaması yüzünden olaylara konsantre olamamıştım. Massa'ya telsizle bir şeyler söyleniyordu ancak bağlantı kurulamadığı için televizyondan izleyen insanlar mesajı duyamıyordu. Ardından Alonso'nun yaklaştığını ve Massa'nın yavaşladığını gördüm. Tam bir şeylerin kötüye gittiğini düşünürken Alonso, Massa'yı geçti. Ardından Serhan Acar'ın sözleri duyuldu: ''Alonso'nun daha hızlı olduğu Massa'ya söylendi'' diyordu. Yarıştan sonra öğrendiğim kadarıyla Massa'nın yarış mühendisi Rob Smedley ''Alonso senden daha hızlı, umarım mesajı almışsındır'' diyordu. Massa'yla birlikte bütün izleyenler ve bu telsiz anonsunu duyanlar mesajı çok iyi almışlardı. Bu mesaj sonrasında Massa geç hızlandı ve Alonso'ya yol verdi.

2002'deki Barrichello-Schumi olayından sonra takım emirleri yasaklanmıştı. Ancak Ferrari yine rahat duramadı. Takım emirlerinin olup olmaması ayrı bir konu. İki görüşe de (olmalı-olmamalı) saygım var ve iki görüşü de anlayabiliyorum. Ancak şimdi ortada büyük bir sorun var. Christian Horner yarış sonrasında çok net bir şekilde belirtti ''Hayatımda gördüğüm en net takım emirlerinden biriydi''. Buna bir yaptırımın gelmesi gerekir. Çünkü olayı sadece Alonso'nun daha hızlı oluşuna bağlayamazsınız. Ardından edilen özürler ve yarış sonrasındaki yalakalıklar bazı şeylerin göstergesi. Eğer Formula 1'de koyulan kurallara uyulacaksa Ferrari'ye ceza gelmesi gerekir. Yoksa bu tip olayların önü alınamaz. Bu yazıyı sıcağı sıcağına yazdığım için akşama kadar veya bu hafta daha çok haber göreceğiz. Macaristan Yarışı'na kadar bir haftalık zaman var. Eğer bu zaman diliminde yeni bir şeyler olursa buradan yazmaya devam ederim.

Yarışı Alonso çok net kazanabilirdi. Çünkü gerçekten çok hızlıydı. Ancak işin içine parmak sokulursa böyle büyük tartışmalar çıkar. Alonso'yu zaten sevmezdim, bu olay da üstüne tüy dikti. Bu arada sonuçlar da aşağıda yer alıyor:

1- Fernando Alonso        Ferrari                            1:27:38.864
2- Felipe Massa              Ferrari                           +0:0:04.196
3- Sebastian Vettel         Red Bull Racing              +0:0:05.121
4- Lewis Hamilton           McLaren Mercedes         +0:0:26.896
5- Jenson Button            McLaren Mercedes         +0:0:29.482
6- Mark Webber            Red Bull Racing               +0:0:43.606
7- Robert Kubica            Renault                          1 tur
8- Nico Rosberg             Mercedes GP                  1 tur
9- Michael Schumacher   Mercedes GP                 1 tur
10- Vitaly Petrov             Renault                         1 tur

0 yorum

Yorum Gönder