TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Elvan'dan Altın Madalya

Cengiz Bahadır Özdemir 29 Temmuz 2010

Avrupa Atletizm Şampiyonası 27 Temmuz itibariyle başladı. Türkiye bu şampiyonaya 21 sporcusunu gönderdi. Halil Akkaş, Alemitu Bekele ve Elvan Abeylegesse gibi tanıdık isimler de kafilede yer alıyorlar. İlk altın madalyamız da dün akşam itibariyle Elvan'dan geldi. Ancak oraya gelmeden evvel şampiyonaya ilk günden başlayarak bakalım:
İlk gün 20 km erkekler yürüyüş finali vardı. 10 km'de Avrupa ve Dünya Gençler Şampiyonluğu bulunan Rus Stanislav Emelyanov 1:20:10'luk derecesiyle altın madalyaya uzandı. Olimpiyat şampiyonu Alex Schwazer ikinci olurken, Portekizli tecrübeli atlet Joao Vieira ise üçüncü olarak sezonun en iyi yarışını çıkardı. Günün ikinci finali kadınlar gülle atma yarışlarıydı. Bu sene Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda rekor kıran Belaruslu Nadzeya Ostapchuk 20.48'lik atışıyla altın madalyanın sahibi oldu. İkinciliği ise bu seneki en büyük rakibi ve vatandaşı Natalia Mikhnevich 19.53'lük atışıyla kazandı. Rus Anna Avdeyeva ise üçüncü olarak kariyerinin en iyi sonucunu aldı. Bu kulvarda, Olimpiyat ve Dünya ikincisi Alman Nadine Kleinert yedinci olarak hayal kırıklığı  yarattı. Günün son finali 10000 metre erkeklerde yaşandı. Bu alanda Büyük Britanyalı atletlerin üstünlüğü vardı. 3000 ve 5000 metrelerde altın madalyası bulunan Mohammed Farah, burada 28:24:99 koşarak birinci oldu. Vatandaşı Chris Thompson ikinci olurken, İtalyan Daniele Meucci ise üçüncü oldu. Türk sporcu Kemal Koyuncu ise yarışı sonuncu sırada tamamladı.
İkinci günün ilk finali 20 km kadınlar yürüyüşünde yaşandı. İlk üçte Rus atletler yer aldılar. Olimpiyat ve Dünya şampiyonu Rus Olga Kaniskina eksik olan Avrupa şampiyonluğunu bu müsabakada tamamladı. 1:27:44'lük derecesiyle sezonun en iyi yarışını çıkardı. Bu sezonun en iyisi Anisya Kirdyapkina ikinci sırayı alırken, Vera Sokolova ise üçüncü oldu. Kadınlar disk atma finalinde de madalyalar sahiplerini buldu. Hırvat Sandra Perkovic son hakkında 64.67'lik atışıyla birinci oldu. Roman Niculeta Grasu 63.48 ile ikinci olurken, Polonyalı Joanna Wisniewska 62.37'lik atışıyla sezonun en iyi derecesini elde etti. Olimpiyat şampiyonu Rus Natalya Sadova 61.20'de kaldı. Uzun atlama kadınlar finalinde Letonyalı Ineta Radevica 6.92 ile birinci olup ülkesinin rekorunu da kırmış oldu. Dünya ve Avrupa Salon Atletizm şampiyonu Portekizli Naide Gomes de 6.92 atlayıp sezonun en iyi derecesini elde etti. Ancak bir önceki derecesi Radevica'dan daha kötü olduğu için ikinci sırada kaldı. Rus Olga Kucherenko 6.84 ile üçüncü sırayı aldı. İddialı isimlerden Lyudmila Kolchanova beşinci sırada kaldı. Erkekler çekiç atma finalinde heyecan son ana kadar sürdü. Slovak Libor Charfreitag ikinci hakkında attığı 80.02 ile birinci oldu. Tecrübeli İtalyan Nicola Vizzoni son hakkında 79.12 atarak hem sezonun en iyi atışı yapmış hem de ikinciliği kazanmış oldu. Olimpiyat ikincisi Macar Krizstian Pars ise üçüncü sırayı aldı.
Gecenin beklenen yarışı ise erkekler 100 metredeydi. Fransız Christophe Lemaitre ile Britanyalı Dwain Chambers arasında büyük bir yarışın geçeceği bekleniyordu. Yarış başladığında bir başka iddialı isim olan Portekizli Obikwelu çok iyi çıkış yaptı ve 3-4 metrelik bir fark yarattı. Ancak Fransız atlet Lemaitre bir anda gerilerden kopup geldi ve birinciliği 10.11 ile kazandı. 10 saniyenin altına bu kez inemedi ancak birincilik alarak 2012 Olimpiyatları'na göz kırpmaya devam etti. Arkasındaki dört atletin de 10.18 ile yarışı tamamlaması ilginçti. Yapılan incelemeler sonucunda hakemler dört sporcuya da bu süreyi verdiler. Ancak madalyaları, sırasıyla Britanyalı Mark Lewis-Francis ve Fransız Martial Mbandjock kazandı. Böylece Chambers 100 metrede hayal kırıklığına uğramış oldu.
Şimdi gelelim başlığımızın konusuna. Elvan Abeylegesse 10000 metrede 31:10:23 ile birinci olarak Avrupa şampiyonu oldu. Böylesine önemli bir şampiyonada altın madalyayı kazanması büyük bir başarı. 2002'de aynı başarıyı Süreyya Ayhan da yaşamıştı. Dilerim sonu benzemez. Elvan o kadar rahattı ki, arkasından gelen ilk atlet 12 saniye sonra yarışı bitirebildi. Daha önceden Avrupa şampiyonluğu yaşamış olan Rus Inga Abitova ikinci, Portekizli Jessica Augusto ise üçüncü oldu. Bir başka temsilcimiz Meryem Erdoğan da 31:44:86 ile sezonun en iyi derecesini yaptı ve beşinci oldu. Ülkemiz açısından önemli bir başarı. Türkiye böylece ilk altın madalyasını kazanmış oldu. Bundan sonra madalyalar gelir mi, şüpheli. Ancak ilgiyi arttırmadığımız müddetçe sporcularımızın başarılı olmasının çok fazla anlamı olmayacaktır.

0 yorum

Yorum Gönder