TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Futbol Eğlencelik Midir?

Mustafa Akkaya 19 Temmuz 2010

Şu sıralar bir sürü kulübün yeni formalarıyla ve göğüs reklamlarıyla tanışıyoruz. Bazen öyle forma reklamları olabiliyor ki, onu bir süre sonra o kulüple bağdaştırıyoruz neredeyse. Beşiktaş'taki Beko, Liverpool'daki Carlsberg, Milan'daki Opel vs... Ve bunlar değiştiği anda o formaya karşı ufak bir yabancılaşma oluyor ister istemez. Ancak Fiorentina yönetimi bu konuda öyle bir karar aldı ki, o mor menekşe rengindeki formadaki değişim diğerleri gibi olmayacak sanki. Evet, artık Fiorentinalı futbolcuların göğsünde Toyota reklamını göremeyeceğiz. Bunun yerine "Il calcio è un divertimento" yazacak orada. Yani "futbol eğlencedir".


2002 yılında aşırı borç yükü sonucunda Serie C2'ye kadar düşen, 2006'daki şike skandalından ucuz kurtulan bir kulüp için böylesine radikal bir karara ne denebilir ki? Bunu samimiyetsiz bulanlar olacağı gibi, iyi bir PR stratejisi olabileceğini de savunanlar çıkacaktır elbet. Fiorentina Başkan Yardımcısı Mario Cognin'e göre bu durum, futbolun gençler tarafından gereğinden fazla ciddiye alınmaması adına önemli bir adım. Aynı zamanda Fiorentina'nın futbola bakış açısını yansıtan bir ayna.

Mor Menkşeler'in vizyonunu takdir edebilirim. Ancak İtalyan gençliğinin futbolu halen gayet ciddiye alıyor oluşu normal aslında. Neden olmasın ki? Birkaç yıl öncesine kadar nispeten rekabet halinde bir ligleri vardı. 2000-2005 yılları arasında Serie A'da 4 farklı şampiyon çıkarken, o zamandan bugüne sürekli Inter kazandı 'scudetto'yu. Aynı zaman diliminde Şampiyonlar Ligi'nde de bugüne nazaran daha net bir İtalyan damgası vardı. Öyle ki, 2003 finali Milan ve Juventus arasında oynanmıştı. Son olarak 2006'da İtalya dünya şampiyonu olmuştu. Zaten ne olduysa o yıl patlayan şike skandalından sonra oldu. Açıkçası ben İtalya'da yaşayan bir genç olsam bu tabloya bakıp "ah ulan!" derdim. Hiçbir şey için olmasa bile artık futbolun o topraklarda ciddiye alınması gereken bir kavram olduğunu hatırlatmak için...

1 Yorum

  1. Fiorentina bunu yaparken Juventus tam tersine yeni sezonda evinde başka deplasmanda başka sponsorla çıkacak maçlara:)

     

Yorum Gönder