TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Rusların F1'e İnme Politikası

Cengiz Bahadır Özdemir 20 Temmuz 2010 ,

Yıllarca orta okul-lise kitaplarında gördüğümüz ''Rusların sıcak denizlere inme politikası'' artık tarih olmuş gibi. Küreselleşen bir dünyada zaten herkes, istediği sıcak denize inip oralarda hüküm sürebiliyor. Ancak Rusların ''sıcak deniz'' sevdası artık ''sıcak para''ya dönmüş durumda. Dünyanın en karlı yatırımlarından biri olan Formula 1'in yeni duraklarından biri Rusya olacak gibi. Rusya ve Bulgaristan'ın F1 için ne kadar istekli olduklarını daha önceden yazmıştık. Rusya işi iyice ciddiye bindirdi ve Moskova gibi, dünyanın sayılı güzellikteki ülkelerinden birinde pist yapmaya karar verdi. Daha önceden Soçi'de yapılacağı düşünülen pistin yeri de değişecek gibi. Nasıl ki Türkiye, WRC için Antalya veya İzmir'i isterken, WRC yetkilileri İstanbul diye bastırıyorsa; aynı şey burada da geçerli olmuş gibi.
18 Temmuz'da Renault pilotu Rus Vitaly Petrov ve McLaren Mercedes pilotu Jenson Button, Rusya'nın Moskova kentindeki yerlerini aldılar. Kızıl Meydan'da kurulan 5 km'lik pistte bir gösteri sürüşü yapan ikili binlerce insanı heyecanlandırmayı başardı. Bavaria Şehir Yarış Gösterisi etkinliği dolayısıyla buraya gelen pilotlardan Petrov, kendi ülkesinde ilk defa F1 aracı kullandığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Bu gösteri sürüşünde elinden gelenin en iyisini yaptığını ve Rus hayranları için özel bir şeyler yapmaya çalıştığını da ifade etti.
Şu anda ortada bir kontrat yok. Kesin olarak ''Moskova'da yarışlar düzenlenecek'' diye bir açıklama da yok. Ancak Rusya bu işe çok iyi bir şekilde hazırlanıyor. Rusya'nın potansiyeli de F1 yetkililerinin iştahını kabartmış durumda. Bir de Moskova gibi bir şehirde, sokak yarışı tadında bir pist dizayn edilirse; işte o zaman F1'in popülaritesinde çok büyük bir artış olacaktır. Şu anda F1'in en büyük sorunlarından biridir kaybolan ilgiyi yeniden toparlamak. Moskova bu açığı giderebilir. Rusya, ABD, Bulgaristan, Hindistan derken Avrupa'daki pistlerden birkaçının takvimden çıkarılması gündeme gelecek. İlk olarak düşünülenin, yarışlara para vermeden ev sahipliği yapan Monaco olduğu belirtiliyor. F1 işi, artık prestij meselesi olmaya başladı. Bu da Bernie Ecclestone'un göz bebeklerine dolar simgesi olarak geri dönüyor.

1 Yorum

  1. Monaco takvimden çıkartılırsa, Ecclestone'un kafasına ayakkabı atarım.

     

Yorum Gönder