TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Teşekkürler...

Serhat Gürcan Gündüz 12 Eylül 2010 ,



Nereden başlanır bu yazıya? Bogdan Tanjevic'ten mi, yoksa Kerem'in son saniye basketinden mi? Yada son topu bloklayan Semih Erden'den mi? Bütün maç skora katkı yapamasa da buraya kadar gelmemizde en önemli pay sahibi Ersan'dan mı? Rakip takımın kısalarına pranga vuran Ömer Onan'dan mı? Bu maçta en kritik üçlükleri atan Ender'den mi? İlk çeyrekte skorun açılmasını yaptığı bloklarla engelleyen Ömer Aşık'tan mı? Takımın ağabeyi, lideri Hidayet'ten mi? Hangisinin hikayesini anlatalım isterdiniz buradan ballandıra ballandıra?

Sene 2001... Türkiye'de Avrupa Şampiyonası düzenlenince milletimizin aklına gelmişti basketbol. İnsanlar bundan sonra basketbolu sevecek, en azından futbol izleyicilerinin %25i kadar seyirci olacak basketbol salonlarında diyorduk. Olmadı. Milletimiz unuttu bu sporu tekrar. Semih gibi nice oyuncumuz çatısından su akan salonlarda başladılar bu spora. Su çekip kabaran parkelerde aldılar ellerine ilk kez basketbol topunu. Bana göre Türk spor tarihinin en önemli başarısının sağlandığı, belkide altın madalya alacağımız şu salon tam 10 senede bitirildi, futbol sahaları gibi 1,5 yıl içerisinde değil. Bu kısıtlı imkanlara rağmen, Kerem, Hidayet, Ersan, Ender gibi oyuncular yetiştirdik. Düşünün Amerika gibi en modern spor tesislerinde oyuncular yetiştirebilsek neler olacağını?

Bugün kazanılan bu başarı, umut ediyorum ki yarın altın madalya ile tekrarlanacak. Peki aynı kaderi mi yaşayacak Türk basketbolu? Bugün ilk defa basketbolda kazanılan bir başarı yüzünden Bağdat Caddesinde turlayan gençler basketbol maçlarına gidecek mi? Yeni sporcular yetiştirmek için tesisler kurulacak mı? Yoksa tekrar unutulacak mı basketbol? Sadece 4-5 takımın maçlarımı yayınlanacak canlı olarak? Basketbol tarihimizin mihenk taşlarından olan takımlar, maddi sıkıntılar yüzünden kapılarına kilit vuracak mı yoksa tekrar? Yine futboldaki rekabet yüzünden mi dolacak salonlar?

Bugün Türk sporunun en önemli başarısı için ter dökecek bu 12 dev adam. Hemde dünyanın en iyi takımına karşı. Kazanamasalar bile tekrardan tur atacak mı insanlarımız? Bu başarının ne kadar önemli olduğunun bilincine varacaklar mı? Umut ediyorum diyorum ya, umarım unutmazlar bu sporu tekrar. Çünkü milletimizin içinde daha nice Hido'lar, Mehmet'ler, Ömer'ler var..

Bogdan Tanjevic'i en çok eleştirenlerden birisiydim ben. Kolon kanseri olduğunda en çok üzülenlerden biriside bendim. Bugün Yılmaz Özdil köşesinde çok güzel bir yazı yazmış. Maç başlamadan hemen önce bir arkadaşım yolladı. Okuduktan sonra "bizim için değilde, bu adam için kazanmalılar bu maçı" dedim. Tanjevic için kazandılar bu maçı. Şimdi 75 milyon ve Türk basketbolu için bir maça çıkacaklar, umarım onuda kazanırlar.

Maçın kritiği nasıl yapılır ki? Ne şutlarımız girdi, ne Sırp oyuncuların şutlarına mani olduk. Ama tam kırılma noktalarında çok kritik atışlarda sayı bularak kopmadık maçtan. Farkı açmasına izin vermedik Sırpların. Ersan tutuktu, Teodosic harika. Maç boyunca hep, "öne geçersek alırız bu maçı" dedim. Tahmin ettiğim gibi de oldu. Çünkü Sırplar önde olduklarında hep tabiri caizse çamura yattı. Öne geçmemiz onları paniğe sokacaktı. Maç içerisinde 4-5 defa yakaladık maçı krize sokma şanslarını ama son 3 dakika içerisinde kullanabildik.

Aslında maçın özetini, maçı anlatan Murat Murathanoğlu ve İhsan Bayülken yaptı Kerem'in basketiyle. Murat ağabey tam 12 defa "Kerem Tunçeri", İhsan Bayülken tam 7 defa "Kazandık" diye bağırdı. Hangimiz bağırmadık ki evlerimizde? Lig TV'de Şansal Büyüka ve Mustafa Denizli son saniyeler oynanırken bıraktılar programı. Şansal Bey stüdyoda, hemde canlı yayında "Atamadı mı? Ver 12 adamı, ver 12 adamı" diye bağırdı. Aynı sevinci yaşamadık mı evlerimizde, sokakta, arabada? Hangimiz kıskanmadı Sinan Erdem'de o maçı canlı izleyenleri? Bunun için teşekkürler emeği geçen herkese. Teşekkürler yardımcı koçlara. Teşekkürler federasyona, teşekkürler Bogdan Tanjevic'e. Teşekkürler milli formayı üzerinde taşıyan 12 dev adama...

0 yorum

Yorum Gönder