TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Guti ve Beşiktaş'ın Kadrosu

Efe Yılmaz 15 Temmuz 2010 ,


Dün gece Guti transferinin gerçekleşeceği ilan edildi. Sabah bazı kaynaklar ufak tefek pürüzlerin olduğunu belki geçikme yaşanacağını söylediler, ama sanırım Yıldırım Demirören bile bu noktadan sonra bu transferi tehlikeye atmaz. Q7 ve Guti gibi futbolcuların yeteneksiz yahut kötü futbolcu olduğunu iddia etmek gereksizlik. Ama unutmamak lazım dünyanın en iyi futbolcusuda olsan senden başka 10 futbolcuya daha ihtiyacın var yanında. Diğer taraftan yabancı sınırının süratli bir aşımı söz konusu Beşiktaş adına. Bütün bu gerceklikte biraz sesli düşünmek istiyorum. Amacım kesinlikle bu büyük transferleri eleştirmek değil, sadece durumu anlamaya çalışmak.

Yerli Oyuncular

RÜŞTÜ REÇBER, UĞUR İNCEMAN, YUSUF ŞİMŞEK, CENK GÖNEN, CUMALİ BİŞİ, EKREM DAĞ, ERHAN GÜVEN, HAKAN ARIKAN, İBRAHİM TORAMAN, İBRAHİM ÜZÜLMEZ
İSMAİL KÖYBAŞI, MERT NOBRE, NECİP UYSAL, NİHAT KAHVECİ, RIDVAN ŞİMŞEK

Şu anda TFF'nin resmi sitesinde hali hazırda Beşiktaş'ın futbolcularından A takımda oynaması muhtemel gözüken isimler bunlar. Yusuf'un, Erhan'ın ve Cumali'nin bu takımda fazla şansı olmayacağı bir gerçek. Geriye kalan 12 futbolcudan 3 tanesi kalaci. 9 futbolcunun 4 tanesi mecburen sahaya çıkacak. Sol bek için İbrahim Üzülmez ve İsmail Köybaşı aday. İbrahim Toraman, Rıdvan ve Ekrem sağ bek için adaylar. Nihat forvet'in, Uğur ise orta sahada Necip ve Ernst'in yedeği. İşte bu karmaşık denklemde Saha içinde hangi 6 yabancının forma giyeceği önemli oluyor.

Yabancılar

Quaresma, Ernst, Guti ve Ferrari, kağıt üzerinde formanın öncelikli sahipleri. Söylendiği gibi Raul da gelirse garanti futbolcu sayısı 5'e yükselecek. Yabancı futbolcuların 6 engelinden sadece yabancıları yedekleyebileceği düşünülürse işler iyice karışık. Sözleşmesi meşhur derin dondurucuya kaldırılan Fink dışında elde hali hazırda Tello, Tabata, Sivok, Zapo, Holosko, Bobo, Delgado ve Hilbert var. Yeni transfer Hilbert'in bu sezon gönderilmeyeceği gibi bir inanca sahip olursak şu anda Beşiktaş'ın 13 yabancısı var. Bu durumda fazla 3, bir transfer daha yapılırsa 4 fazla futbolcu var.

Beşiktaş'ın nasıl bir taktik dizilişle sahaya çıkacağını henüz bilemiyoruz, ama bu durumda özellikle iki mevkide kaliteli yerli oyuncu eksikliği göze bakıyor. Bence bu eksiklerden bir tanesi kanat bir taneside orta sahanın ortasında Ernst ve Necip'i yedekleyebilecek kapasitede bir yerli oyuncu. Uğur'un yıllardır sergilediği performans düşünülünce zamansız yaşanabilecek sakatlıklarda mağdur olmamak için o bölgeye transfer şart bence. Kanatlarda Q7, Hilbert, Nihat gibi alternatiflerin yedekleri kalırlarsa Holokso ve Tello'dan biri, joker Ekrem ve bir ihtimal sol açık olarak İsmail düşünülebilir. Ama ciddi manada bir kadro derinliği için Ekrem'den daha becerikli ve yedek kulübesinde huzursuzluk yaratmayacak bir isme ihtiyaç var.

Tabii ki Beşiktaş'ın transferleri görkemli ve doğru. Taraftarın bu yüzden büyük heyecan duyması normal. Yıldırım Demirören'de sezon öncesi bu hamleler ile elini güçlendirmek istiyor. Ama konunun diğer tarafında ciddi bir mali disiplinsizilik var. Mali tablonun vahim durumu seneye Şampiyonlar Ligi'ne katılamama ihtimali gerçek olursa daha da ağır olur. O yüzden Beşiktaş'ın bu sezonu en kötü ikinci bitirmesi lazım. Uzun maraton düşünüldüğünde yerli oyuncu kalitesinin de arttırılması lazım.

En kötü senaryolar gerçekleşse bile Beşiktaş'ın bu sezon ligde zevk vereceği, gündemde kalacağı tartışmasız. Ama biliyorum ki günlük heyecanların peşinde koşmayan Beşiktaş taraftarlarıda bu ters durumları değerlendiriyor. Bakalım Demirören bu hamlelerle kazandığı nefreti biraz durdurabilecek mi, yoksa işler kötü gidince yeniden "yeterler" başlayacak mı?

0 yorum

Yorum Gönder