TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Adaletsiz Maç

Efe Yılmaz 28 Haziran 2010 ,


28 Haziran 2010 belki de futbolda değişimin başlangıcı olacak. Aynı günde oynanan iki Dünya Kupası maçında, maçlarının belki skorunu değil ama hikayesini değiştiren iki trajik hataya şahit olduk. Hakem hatalarının futbolun bir parçası olduğunu savunan insan varsa hala, bu hataların kendilerinin tuttukları takıma yapıldıklarını düşünsünler. Tamam romantik futbolun sevdalısıyız, ama sapla samanı karıştırmamak lazım.

Arjantin-Meksika maçına gelecek olursak, oyunu iki bölümde incelemek lazım. 26. dakikaya kadar olan, Meksika’nın moralli olduğu bölüm ve geri kalan ziyanlık olarak. Meksika maça normal futboluyla başladı. Arjantin yarı sahasında bulduğu geniş alanları kullanmaya çalışıyor, Dos Santos kaleye doğru dikine çalımlarla ilerliyor, Hernandez ceza sahası civarında geziniyordu. Sol bek Salcido uzaktan denemelerle Arjantin kalesini yokluyor, Guardado orta sahada iyi mücadele ediyordu. Arjantin ise Veron’suz orta sahasıyla yalpalıyor, Messi’nin yüküne ortak olan Tevez ile oyunu soğutmadan saldırıyordu. İki takımda gol yememekten ziyade kendi oyunlarına bakıyorlardı. Bu yüzden birbirlerine bıraktıkları geniş alanlarda futbolcular bize keyif veren küçük gösteriler yapmaya yer buluyordu.

Ama 26. dakikada inanılmaz bir hakem hatasına bütün maç kurban gitti. Ve işte iki maçta yaşanan bu hatalardan sonra belki Fifa, oyunun içine biraz daha teknolojiyi sokar diye düşünmeye başladım. Çünkü 44 sene önce tartışılan benzer bir pozisyonun tekrarlanması, gelişen dünyaya tezat bir durum oluşturuyor. Oyunun akıcılığını zedelemeden yapılacak her türlü eklemeye ben bugünden sonra razıyım. Çünkü haksızlığa uğramış takımlar, futbol sahalarında görmek istemediğimiz türden hüzünler bırakıyor bize.

Maçın geri kalanı için Tevez, Higuain ve Hernandez’e attıkları golden, diğer futbolculara da hakemi öldürmedikleri için teşekkür etmek lazım. Böyle bir maçtan sonra, Meksika şunları yanlış yaptı, Arjantin bunları doğru yaptı demek, doğru olmaz. Daha az hakem hatalı ve daha adil bir turnuva olması dileğiyle. Günün sonunda Almanya ve Arjantin rakip oldu. Umarım temiz bir maçta, temiz bir kazanan olur.

3 yorum

  1. evet bu konuda çoğu yazarın yorumu mevcut.ancak bu sorunlar 2002 dünya kupasında da sık dile getirildi.futbol severler veya da yönetenler hakem hatalarından zevk alıyorlar.bu hataların futbola heyecan getirdiğini düşünüyorlar.bu açıdan bakınca yeni önlemlerin alınması teknolojinin kullanılması hayal gibi geliyor bana.

     
  2. FIFA'nın mantığı şu: Hatalar oyunun daha çok konuşulmasını sağlayarak reytingini arttırıyor. Bu da tabii daha çok para demek. Blatter ve şürekasının da dininin imanının para olduğunu düşünürsek, zor be.

     
  3. hatalar ortadan kaldırılmamalı ama bilebile de hatalara göz yumulması o hataların oyuna zevk katması fikrini ortadan kaldırıyor. bana öyle geliyor ki fifa her maçın hakemine belirli bir miktar hata toleransı vermekle kalmamış belirli bir miktar hatayı da zorunlu yapmış. dün gece ispanya portekiz maçındaki gereksiz kırmızı kart. ispanya şili maçındaki gereksiz kırmızı kart. ingilterenin verilmeyen golü. sanki her maça belirli bir miktar serpiştirmişler gibi.

     

Yorum Gönder