TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Tuzak Pazarlama

Kemal Mardin 28 Haziran 2010


Bu kavrama henüz çok da aşina değiliz. Orijinal kullanımı "ambush marketing" şeklinde. Bizde ise tuzak veya sinsi olarak geçiyor. En basit açıklamayla, şirketlerin pazarlama faaliyeti yürütme hakları olmayan durumlarda, kulağı tersten gösterip ürünlerini pazarlamaları durumu anlamına geliyor.

Konunun en taze örneğine Dünya Kupası'nda şahit olduk. Hollanda'nın kupada oynadığı ilk maç olan Danimarka mücadelesinde aynı renk ve modelde mini elbiseler giymiş 36 Hollandalı hanım, herkes gibi organizasyon yetkililerinin de gözünden kaçmadı ve anında staddan dışarı çıkarıldılar. Sebebi ise üzerilerinde herhangi bir ibare olmasa da aslında bu elbiselerin bira markası Bavaria'nın Hollanda'daki tanıtım faaliyetlerinde kullanılıyor olması ve bu hanımların da Bavaria tarafından toplu halde biletleri sağlanarak maça götürülmesi. Yani Bavaria, Budweiser'ın bira ürünlerinde reklam yapmaya tek yetkili olduğu Dünya Kupası'nda direkt olarak olmasa da algı yoluyla reklam yapmaya çalışmış.

Üstelik bu Bavaria'nın ilk vukuatı da değil. 2006'daki Dünya Kupası'nda da Hollandalı taraftarlara, aynı amaçla çok sayıda askılı, turuncu kıyafetler dağıtmışlardı. Durumu fark eden yetkililer taraftarlardan stada girerken bu kıyafetleri çıkartmalarını istemiş ve bazı taraftarlar iç çamaşırlarıyla tribüne girmek zorunda kalmıştı.

FIFA son derece önem verdiği bu konuda şimdilik Bavaria ile uzlaşmış görünüyor ki, staddan çıkarıldıktan sonra göz altına alınan iki kişi kefaletle salındı ve FIFA'dan bu olay hakkında yasal takip yapmayacakları yönünde açıklama geldi.

Yakın zamanda Verizon ve Subway de Vancouver Kış Olimpiyaları'nı fırsat bilip "ambush marketing" faaliyetlerinde bulunmuşlardı. Aynı organizasyonda sırf resmi sponsorları, izni olmayan yerel markalardan koruyabilmek adına açık hava reklam alanlarına 38 milyon Kanada Doları harcandı.

Şahsi fikrim artık reklam mecralarının sayılamayacak kadar çok çeşide ulaştığı günümüz dünyasında, bu tarz girişimlerin ancak bir yere kadar engellenebileceği. Ayrıca engellemeye çalışırken konuya daha da fazla dikkat çekilmesi de cabası. Örneğin, bu hanımlar staddan çıkarılmasalar ve es geçilseler, belki de olaydan hiç haberimiz olmayacaktı ve bu satırlarda Bavaria kelimesi hiç geçmeyecekti. Tam bir paradoks.

1 Yorum

  1. iki ucu boklu değnek. stattan atsan reklam atmasan yine reklam.

     

Yorum Gönder