TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Back to the Future : Uruguay

Efe Yılmaz 3 Temmuz 2010 ,


Bir tarafta Afrika'nın tek temsilcisi, diğer tarafta 1970'den beri son dört takım içine giremeyen Uruguay. 120 dakika sonunda penaltılara giden bir maç. Maçın sonunda saha içinde sevinen Uruguaylılar ve yıkılan Ganalılar. Kalbimiz ikiye bölünmüştü maçtan önce. Romantik bir gerçek üstücülükle Gana'yı tutuyorduk. Kıtanın dertlerinin bitmeyeceğini, modern sömürge düzeninin kıtaya hakim olmaya devam edeceğini de biliyorduk ama sokaktaki fakir Afrikalı sokağa dökülsün istiyorduk belki de.

Ama olmadı, garip bir şekilde Uruguay'ın iyi oynadığını görsekte üzüldük sonuca. Turnuvanın en değişik maçı oldu, çünkü sahada oynanan futbolun yanına bir hikaye geldi bize anlatacak. Maçın son dakikasında Suarez, büyük bir risk aldı üzerine. Eğer o topu elle kesmese turu geçen taraf Gana olacaktı. Ama o golü engelledi ve penaltıya sebebiyet verdi. Kimiler garip bir şekilde Gana'nın ekmeklerini çaldı diyor. Ben bu görüşe katılmıyorum, oyun kuralları dışında bir hareket yaptı ve cezasını gördü. Eğer hakem kırmızı kart ve penaltı kararı vermeseydi Suarez bir futbol hırsızı olacaktı, ama adalet saha içinde yerini buldu. Suarez yarı final maçında oynamayacak ve bu zaten 40 sene sonra bu başarıyı yakalamış bir takımın oyuncu olarak, o maçta sahada olamamak en büyük ceza olacak Suarez için.

Bir kaç satırda Forlan için ayırmak lazım. Bazıları onun abartıldığını düşünüyor. Bu turnuvaya kadar ne yapmış diyor, hatta küçük takımın büyük golcüsü diyor. Çünkü malesef bazıları onu UEFA Avrupa Ligi'nde kendisini insanların gözüne sokunca gördü. Evet Manchester United'da kötü bir deneyimi oldu, ama Avrupa'da oynadığı ilk takımdı. Kendisi İspanya'ya gittikten sonra farklı kulvarlarda oynadığı toplam 208 maçta 110 gol atmış bir golcü. Ve şimdi liderliğini ve becerisini Uruguay için kullanıyor.

Gelelim Gyan'a. Bu turnuvada attığı üç golün iki tanesi penaltıdandı. 2006 Dünya Kupası'nda da bir golü vardı penaltıdan. Yani kendisi Gana'nın penaltıcısı. 120'de penaltıyı kaçırdı. Hangi yıldızlar kaçırmadıki böyle kritik penaltıları. Ama mesele kaçırdığı penaltıdan çok, seri penaltı vuruşlarının ilk penaltısını kullanacak cesaretini göstermesi bence. Gyan ne kadar cesur bir adam olduğu dün bütün futbol tutkunlarına gösterdi. Seri penaltılarda maçı kazanan Uruguay oldu.

Rakipleri Hollanda, sakatları ve cezalı oyuncuları var. Ama onlar iki Dünya Kupası kaldırmış bir ülkenin torunları, ve karşılarında kupaların şanssız takımı Hollanda'nın olduğu düşünülünce, ilginç bir maç bizi bekliyor.

2 yorum

  1. güzel bir analiz olmuş dünkü maçla ilgili. gyan'ın trajedisine üzüldüm ben en çok. amerika 94'te baggio'ya çok benziyordu .penaltı kaderiydi adeta...

     
  2. ''Eğer hakem kırmızı kart ve penaltı kararı vermeseydi Suarez bir futbol hırsızı olacaktı, ama adalet saha içinde yerini buldu''

    Maradona'nın ne olduğunu bir kez daha hatırlattığın için teşekkür ediyorum :)

     

Yorum Gönder