TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Gökgöl Mağarası

Taşra Baskısı 2 Ağustos 2010


Renkli Işıklarda Sütünların Dansı…
Mağara fotoğrafı sevenlere, Doğanın farklı alanlarında keşif yapmak isteyenlere ve ilginç figür yaratma sevdalılarına farklı bir bakış açısı yakalayabilecekleri bir mekan.

Zonguldak Gökgöl Mağarası. İçerisinde yapılan değişik renklerdeki aydınlatma sitemi. Ve yine mağara içerisinde akan aktif dere yatağı ile çok güzel enstanteneler yakalanabilinecek bir ortam. Dilerseniz İçerisinde oturabileceğiniz bankların da bulunduğu bir ortamda mistik havayı koklayabilirsiniz.

İçerisinde çok güzel model fotoğrafları ile karelerinizi zenginleştirmeniz mümkün. Bunun yanında bir de Türkiye'de mağaralara merak salanlar için kaçırılmaması gereken bir yer. Sadece 875 metresinin turizme açılmasından dolayı İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü’nden gerekli izinleri alarak keşfi tamamlayabilir ve mağaracılığınızı göreceklerinizle daha da ileriye taşıma zevkini tadabilirsiniz.

Zonguldak'a 3 km uzaklıkta, Zonguldak-Ankara yolu üzerindedir. Zonguldak merkezinden Ankara istikametine giderken ana yol üzerinde solda kalmaktadır. Uzunluğu 3350 metredir. Girişten 250 metreye kadar olan fosil kısımdan sonrası aktif mağaradır. Girişten başlayarak mağara bitiminde çıkan kaynağa kadar, mağara hemen hemen aynı seviyede ve yatay yönde devam eder.

Mağara 3 bölümden oluşur: 1. Fosil kısım, 2. Aktif kısım, 3. Yarı aktif yan kolları. 250 m devam eden fosil kısımdan sonra, yeraltı suyunun yeni bir yatağa geçerek burayı terk ettiği görülür. Burada boyları 2-5 m arasında değişen sarkıt ve dikitlere rastlanır. Çöküntü blokları arasından 1. salona çıkılır. Çöküntülerin dibinde sifona geçilir (7-10 m uzunluğunda). Buradan sonrası aktif haldedir. Yeraltı deresinin geldiği yöne gidilirse, 30-40 m yüksekliğinde 2. salona ulaşılır. Gökgöl Mağarası, Zonguldak'a yakın olması, ulaşım için pek çok araç bulunabilmesi yanında, yer yer çok güzel sarkıt, dikitler ve travertenler içermesi, gezilmesinin oldukça kolay olmasıyla turistik açıdan da önemlidir. Gökgöl Mağarası'nın 875 metrelik kısmı turizme açılmış durumdadır. Geride kalan kısmı ise mağara sporu meraklıların ziyaretini bekliyor. Ancak turizme açılmadan önce biraz hızlı davranmak gerekiyor.

Ziyaret edenlerin yoğun ilgisini çeken Gökgöl Mağarasının yapılan araştırmalara göre astım hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. Yaz günlerinde doğal bir klima özelliğindeki Gökgöl Mağarası ziyaret edenler için tam bir cazibe merkezidir. Mağaranın 875 metresinden sonraki bölümlerinin hizmete girmesi için zonguldak Valiliği'nce etüd çalışması başlatılmış, devam etmektedir.

Mağara Adı : Gökgöl Mağarası
Uzunluğu : 3350 m
Derinliği : -11 m
Eğimi : 82 m
Mağarayı Bulanın Adı : Temuçen Aygen, Chris Mauer, Harvery Lomas
Bulunduğu Yıl : 1976



Yazı: Ahmet TOKYAY
Fotoğraf: Ahmet TOKYAY

0 yorum

Yorum Gönder