TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Amerika'yı Yeniden Keşfetmek

alican demir 19 Ağustos 2010


Adnan Polat'ın bir spor kulübü başkanı olarak, sportif manada başarısız olduğunu düşünüyor olmama rağmen "kulübü batırıyor bu adam, istifa etsin artık yeter çektiğimiz" tarzı bir söyleme sahip değilim bu konuda. Ünlü "Riva Arazisi" nin günlük kazançlar için satılmaması, stat projesinin biraz sancılı da olsa hayata geçirilmesi ve her şeyden önemlisi Futbol A.Ş ile Sportif A.Ş'nin birleştirilmesi konusunda önemli adımlar atılması... Bunlar göz ardı edilmemesi gereken meseleler; ama bu gelişmeler yeterli etkiyi yaratmıyor taraftarın gözünde. Bunu söylerken "taraftar sadece skora endeksli destekliyor takımını, diğer işlerden anlamıyor." demiyorum kesinlikle. Sadece bu konular (tabiri caizse diyeceğim, ama pek de caiz değil ama neyse) kaşarlanmış konular oldu artık. 20 yaşında bir adamım, stat projesi benden eski mesela. Riva'yı satmamak yıllardır "ama bak satmıyoruz, istesek var ya ohhooo bir sürü transfer yapardık, ama kulüp de batardı bu sırada" gibi bir koz olarak kullanılıyor. Futbol A.Ş ve Sportif A.Ş'nin ayrı ayrı varlıkları kulübü her sene daha da zarara sokuyor ve birleştirilmesi lazım. Zaten o dönem bu konularla ilgilenen Refik Arkan bile benim de bulunduğum bir seminerde "o zaman öyle gerekiyordu yahu, hem aslında o kadar da kötü bir şey değil, çok iyi çocuk aslında" dan iyi bir açıklama bulamamıştı, neden böyle bir sistem uygulandı dendiğinde. Bu konular senelerdir konuşuluyor ve artık sürekli konuşulmaktan cümleler anlamını yitirmeye başladı. Anlam yittiği için yönetimin aslında zaruret olan bu projeleri hayata geçirmesi gereken ilgiyi, değeri ve takdiri görmüyor.

Gelelim giriş cümlemdeki rağmenden önceki kısma. Adnan Polat'ın sportif anlamda başarısız olduğunu söyleyebilmek için spordan anlamaya gerek olmadığını biliyorum. Beni bu yazıyı yazmaya iten şey ise Adnan Polat'ın dün GS TV'ye yaptığı açıklamalar. Şöyle diyor sayın başkan: "Önümüzdeki Eylül ayından itibaren Galatasaray çok ciddi araştırma ekibi için çalışmalarını yapıyor. Biz bu iş için 15 kişilik bir ekip oluşturuyoruz. Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Avrupa ve Türkiye'de ciddi araştırmalar yapacaklar. Çünkü bu kadar, yüksek rakamlarla, transferlerle Galatasaray Kulübü'nün arzu edilen bütçe ve nakit akışını sağlamak çok da kolay olmuyor. Muhakkak ki biz yıldız transfer etmek yerine, yıldızları bulup çıkarmayı politika edinmeliyiz. O yönde gidiyoruz." Rocket Science değil ki bu Sayın Adnan Polat. Bunu anlayabilmek için gerçekten bu kadar süre mi geçmesi gerekiyordu. Bu ciddi bir plansızlıktır ve Türkiye'nin en büyük kulüplerinden birinin transferi bu kadar plansız yönetmesi fiyaskodur. (Diğerleri de aynı gerçi) Hiç isim isim girip basitleştirmek istemiyorum konuyu, çünkü o zaman konunun ne kadar büyük olduğu gözden kaçacak yine "cana-elano-........- " bir adam daha lazım ya işte gibi bir yere gelecek konu. Ama olay o değil. O boşluk yeri doldurmak değil. Tamam Rosicky veya Ledesma gelse koşa koşa forma almaya giderdim ama yönetimin plansız hareket ettiği gerçeği değişmezdi. Adnan Polat eğer 40 yıllık scout sistemini Galatasaray'a şimdi kuruyorsa, burada bir amatörlük var demektir.

Sadece merakımdan, "Peter Kenyon gibi bir adam yönetse futbolu ne olur?" merakımdan oyumu Adnan Öztürk'e vermiştim geçen seçimlerde. Doğru mu? Değil aslında. Yazının bütününden kesinlikle propaganda yapmaya çalışmadığımı anlamışsınızdır diye bu kadar açık bir şekilde yazabiliyorum bunu. O zaman şöyle bir soruyla bitireyim yazımı (sözde soru değil gerçekten merak ediyorum neler düşünüldüğünü): "Sizce Türkiye'de herhangi bir kulübün futbol şubesini Peter Kenyon (veya başka bir profesyonel ekip) yönetse neler -farklı- olurdu? 

1 Yorum

  1. dün bu açıklamalarla ilgili ben bir yazı yazacaktım ama iyi ki yazmamışım. gerçekten aklımdan geçenleri benden daha sakin bir dille anlatmışsın.
    ama scout olayını geç kurduğu için adnan polat ile birlikte bütün eski başkanlara da kızmak lazım. umarım bu işin altından kalkabilirler.

     

Yorum Gönder