TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Beşiktaş Demir İşledi..

İhsan Yılmaz 30 Ağustos 2010


Maçın Özeti:

Süper Lig'in 3. haftasında Beşiktaş deplasmanda, Karabükspor'u 4-1 mağlup etti.

3. haftada Beşiktaş deplasmanda, ligin yeni takımı KardemirKarabükspor'u 4-1 mağlup etti. İlk yarısı siyah-beyazlıların 2-1'lik üstünlüğü ile sona eren mücadelede Beşiktaş’ta galibiyeti getiren goller 10 ve 26. dakikalarda Nobre, 77. dakikada penaltıdan Guti ve 83. dakikada Quaresma’dan gelirken Karabük'un tek golü 3. dakikada Emenike’den geldi.

Maç Yorumu:

İnönü Stadı’nın zemininden şikayetçi olan Schuster, Karabük’e gelirken de aynı tedirginliği yaşamıştır muhtemelen. Organizasyon olarak teknik, pasa dayalı ve önde oynayan bir takım için saha zemini hiç kuşkusuz ki büyük önem arz ediyor. Bozuk zemin, koşuları yavaşlatıp ani hareketleri zorladığı gibi pas yüzdesini de düşürüyor ister istemez. Bir de Emenike gibi süratli, kontrollü ve yırtıcı bir forvet varsa rakipte işler biraz daha zor bir hal alabilirdi.

Maçın başında İbrahim Toraman’ın kişisel hatasıyla geriye düşen Beşiktaş’ta herkesin aklında muhakkak, bu defans düzeniyle işimiz zor düşüncesi hakim oldu. Ama Beşiktaş alışagelmiş düzenine devam etse Schuster’e ne gerek var?

Beşiktaş önümüzdeki süreçte sıkıntılı maçlar çıkarsa da önemli olan, takımın genetiğine önde oynayan ve hücum yapan bir sistem aşılamak. Başarısızlık gelse bile bu süreç gelecek kurtaracaktır.

Defans hattında istenilen kurgunun yerleşememesinin belki de en büyük sebebi Sivok’un sakatlanması, ama Zapo, Ersan ikilisi bu kurguyu düzene sokabilir. Ferrari ne kadar ağır kalıyorsa Toraman da yalnız kaldığında bir o kadar heyecan ve panik yapıyor. 3 haftalık sakatlık dönemi onu takımdan biraz uzak tuttu, ihtiyacı olan süreci atlattığında o da bu kurguya ayak uyduracaktır.

Forvet hattında ise herkesin eleştirdiği bir Nobre vardı bugün. O bizim alışık olduğumuz Nobre. Birinci golde kendini sakladı, ikinci golde ise defansı ısırarak gol attı. Tabata’nın asistleri her ne kadar kayda değerse, ikinci yarıda ayağında gereksiz top tutması ve yorgunluğu onu oyundan uzaklaştırdı. Halbuki ayağına gelen pasları hemen takibindeki Guti ile paylaşsa hücum organizyonuna daha çok katkısı olacağı gibi, kaçacağı alan ile de orta sahaya geniş alan bırakabilirdi.

Bu sene moda Quaresma ama şu zamana kadar olan maçlarda Necip bonustan da öte bir değer oldu. Boşluk doldurdu, kademeye girdi, ayağa kafa uzattı, pas trafiğine yardımcı oldu. Ernst-Necip ikilisi geride daha iyi gözükse de geride bir Ernst-Guti ikilisi daha efektif ve öndeki bir Necip daha yararlı olabilir. Çünkü Necip pozisyon takibinin yanı sıra rakibin gelişecek ataklarını daha önde kesebilicek meziyetlere sahip. Aurelio’nun da gelişiyle bu uzun süreç takımın yorulmasının önüne geçecektir

İlk yarı Beşiktaş sol kanattan çok fazla gelemediği için Quaresma da enerjisini ikinci yarıya saklamış oldu. Q7, fizik olarak düşen bir rakip için çok büyük tehlike olduğunu ikinci yarıda ders verir gibi kanıtladı.

Karabük maçı, henüz defans kurgusunu tam oturtamayan Beşiktaş için korkulu başlasa da neşe içinde bitti. Forvet oyuncu arayışlarını sürdüren Schuster hızlı ve teknik bir oyuncu istiyor. Guti olmasa bu oyuncu isteği de olmayacaktı belki ama onun gibi bir virtüoz varken bu istek de lüks olmayacaktır.

Son bir notu da Cenk için açmak istiyorum. Maçın ilk yarısında Emenike’nin kafa vuruşunda kurtardığı bir top var ki jimnastikçileri kıskandıracak bir esneklikle uzandı topa. İnşallah bu formunu böyle devam ettirir.

1 Yorum

  1. O değil de Emenike şimdi Gaziantep'in oyuncusu olsaydı Ocak ayında Beşiktaş'a gelirdi diyorum

     

Yorum Gönder