TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG


Schortsianitis ve Fotsis'in yokluğunda Çin karşısında idare eden Yunanistan, Rusya mağlubiyetinin telafisi peşinde herşeyini ortaya koyan Porto Riko'yu da idare ederek mağlup etmeyi başardı. Porto Riko bugün de çok iyi mücadele etti, son 2 dakikaya kadar galibiyeti kovaladı. Ama aynı dün olduğu gibi yaptıkları gereksiz fauller bu maçı da kaybetmelerine sebep oldu.

Dün tüm yükü Barea'nın sırtına yükleyen Porto Riko'da Arroyo da sakatlanınca kazanmaları için diğer oyuncuların da skor yükünün altına girmesi gerekiyordu. Nitekim ilk periyotda Barea sadece 3 sayı atması rağmen, pota altında Ramos'la oynanan ikili oyunlar sayesinde Porto Riko periyodun sonuna kadar skoru tutmayı başardı. Son saniyede Peavy'nin attığı üçlükle de ilk 10 dakikayı 23-21 önde kapadılar. Yunanistan ise periyod boyunca organize hücumlar geliştiremese de, Ramos'un üzerine penetrelerle sayı bulmakta zorlanmadı. Hüvumdaki performansının aksine Ramos savunmada çok yavaş kaldı. Özellikle bir pozisyonda Spanoulis yanından geçip turnikeyi bırakırken adeta alay etti dev oyuncuyla. Yunanistan ikinci periyoda Ramos'a pota altında ikili sıkıştırmayla başlayınca, Porto Riko mecburen Barea'nın ellerine baktı. Bu dakikalarda sorumluluk alması beklenen Vassallo kaçırdığı birkaç atıştan sonra oyundan iyice düştü ama Barea'nın bu süreçte attığı 12 sayı devreye de 41-35 önde girmelerini sağladı. Yunanistan ise Ramos'un üzerindeki hamlığı atıp pota altında fizik avantajını kullanmaya başlayınca, en iyi yaptığı işi yaptı ve topu dolaştırarak dışarıdan sayılarla oyunda kaldı. Bu dakikalarda savunmada Ramos'a Barea'dan başka bir yardımcı daha bulabilseler, devreyi daha büyük bir farkla önde kapatabilirlerdi. 


İkinci devreye de hücumdaki ritmini bozmadan başlayan Porto Riko, Ricardo Sanchez'in üçlüğüyle 47-38 öne geçmeyi başardı. (Maçtaki en büyük fark buydu) Ama özellikle periyodun son beş dakikasında Spanoulis'i kullanarak Barea'yı sindiren Yunanistan, çabuk toparlandı ve son periyoda 59-56 önde girmeyi başardı. Barea'nın sıkıştığı bu dakikalarda Porto Riko, Ramos'u yeniden hatırlamakta birkaç dakika daha gecikse, son periyot formaliteye dönüşebilirdi. Pota altında Bourousis ve Tsartsaris'e rağmen bulduğu sayılarla takımını oyunda tutan Ramos, dışarıda Vassallo ve Sanchez'e hazırladığı pozisyonlarla da çok etkiliydi. Sıkışan anlarda dışarıdan bulacağı sayılara güvenilen Vassallo'nun, hepsi boş atış olmasına rağmen kullandığı üçlükleri kaçırması Porto Riko'yu önemli bir avantajdan etti. Son periyoda önce içeriden Barea, sonra da Vassallo'nun nihayet gelen üçlüğüyle başlayan Porto Riko, son 3 dakikaya kadar oyunun içerisinde kalmayı başardı. Ama önce 2.51 kala Ramos'un 5. faulünü almasıyla pota altındaki gücünü tamamen yitirdi. Onun gibi 4 faullü Barea'nın da 5. faulü almamak için daha yumuşak bir oyun sergilemesiyle rakibinin üzerine giden Yunanistan, kullandığı yüksek yüzdeli serbest atışlarla avantajı yakaladı ve maçı kazanmasını bildi. 


Maçta liderlik tam 22 kez el değiştirdi. Porto Riko kazansa da kaybetse de bizlere seyir zevki yüksek maçlar izletmeye devam ediyor. Ama çok komik fauller yapıyorlar ve iyi savunmayla atış imkanı tanımadıkları dakikalarda bile rakiplerini çizgiye göndererek avantajlarını kaybediyorlar. Dün Rusya'yı 32 kez çizgiye yollarken, bugün de 33 kez Yunanistan'a bu fırsatı verdiler. Bu süreçte kendileri sadece 19 ve 18 kez serbest atış kullanabildiler ki bugün %50'yle atmaları mağlubiyetin hazırlayıcısı oldu. Yunanistan'a periyot başına ortalama 20 sayı atmalarına rağmen kaybetmelerini sadece şanssızlıkla açıklayamayız. Santiago'nun pota altında çok yumuşak kalması, Vassallo'nun atışlarının %30larda seyretmesine çözüm bulamazlarsa ilerleyen maçlarda da son ana kadar sürükledikleri maçları kaybetmeleri mümkün. Yunanistan ise şu ana kadar beklenileni gösteremedi ama direk ilk 5'e girecek Schortsianitis ve Fotsis'in dönmesiyle gerçek savunma dirençlerini göstereceklerdir. Bir maçta 80 sayı yemeleri hem bu oyuncuların yokluğu hem de Porto Riko'nun oyun sistemi yüzünden. Maalesef Salı günü bizim karşımıza tam kadro olarak çıkacaklar. 40 dakika boyunca bir saniye bile oyundan kopmamamız lazım. Bugün 2. periyodun başında Porto Riko kısa bir süre konsantrasyonunu kaybedince Tsartaris ard arda 2 üçlükle cezayı kesti. Son Avrupa Şampiyonası'nda Spanoulis bu anlarda uzak mesafeden bulduğu şutlarla canımızı yakmıştı. Pota altında gerekli sertliği sağlayacağımızdan eminim. Yeter ki hücum ribauntu aldırmayalım ve kesinlikle dış şutlarda özellikle Spanoulis'i sindirebilelim. 2006'da da 2009'da da umutlarımızın en yükseğe çıktığı turnuvalarda Yunanistan yolumuza taş koydu. Hep basit hatalar sonucu, küçük bir farkla kaybettik. Umarım bu sefer seyircimizi de arkamıza alarak Salı günü kazanan taraf biz oluruz...

Fotoğraflar Sporx ve Fiba.com'dan...       

0 yorum

Yorum Gönder