TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG

Eski Günlere Dönmek

Cengiz Bahadır Özdemir 31 Ağustos 2010 ,

WRC, ortaokul-lise yıllarımda takip ettiğim, izlediğim ve puan tablosu hazırlayıp kimin şampiyon olacağıyla ilgili hesaplar yaptığım bir spor dalıydı. Araçlardan çok iyi anladığım için değildi bu ilgim. Ama günlük hayatta gördüğüm araçların, güçlendirilmiş bir şekilde toz-toprak demeden, zamana ve birbirlerine karşı yarışmaları inanılmaz derecede ilgimi çekmişti. O günlerde NTV henüz ''No'' sıfatı almamıştı. Haftasonları, daha önceden belirlenmiş saatlerde Transworld Sport yayınlanırdı. O haftasonu yapılan yarışların bir ön gösterimi sunulurdu. Yarış olmadığı zamanlarda bile WRC ile ilgili bir haber, bir görüntü, bir ''umut'' verirlerdi televizyona. Şimdilerde yayın boşluğunu doldurmak için veriyorlarmış, takip etmedim, bilmiyorum. Ama bu sporu bu kadar sevdiren adamların, şimdiki vurdumduymazlıkları da beni ziyadesiyle üzüyor. Dilerim TRT'nin bu konuda çalışmaları olur.
Bu sitem-özlem-temenni içerikli girişten sonra, geçtiğimiz günlerde WRC'nin resmi sitesinde yayınlanan bir haberi burada paylaşmak istedim. Haberin orijinal halini link olarak vereceğim. Haberin genelinde, WRC'nin eski günlerine adım adım döneceğinin işaretlerine yer verilmiş. Benim zamanımda Toyota, Subaru, Mitsubishi, Seat, Skoda, Ford, Peugeot gibi devler aynı anda mücadele verirlerdi. Pilotlardan çok, takımlar sıralaması önem kazanıyordu. Şimdi Ford ve Citroen dışında üretici yok. Takımlar belki beş tane ama zaten onların da rekabet güçleri belli oranda.
Önümüzdeki iki-üç yıl içindeyse bu rekabete yeni markalar eklenecek. Mini'nin yarışlara dahil olacağını daha önceden yazmıştık. Almanya Rallisi'nde ise yeni haberler geldi. Volkswagen'in WRC'ye girmesi artık sürpriz olmayacak. Geçen hafta Scirocco'yla Carlos Sainz deneme sürüşleri yapmıştı. Hangi araçla yarışılacağı ise henüz belirsiz. Scirocco şimdilik göz önünde bulunan araçları. Ancak Polo ve Golf'ün de geliştirilebileceği söyleniyor. Şahsi fikrim, Scirocco'ya yapılacak ayarlarla şimdiye kadar yapılmış en güzel WRC aracı olabileceği yönünde.
Bir başka efsane üretici Toyota da WRC'ye dönme hazırlıkları yapıyor. Açıkçası Toyota'nın yarışlara geri dönmesi, o eski havanın büyük bir kısmının sağlanması demektir. Celica GT zamanlarını kaçırmış olmanın üzüntüsünü, Corolla WRC ile bir nebze olsun atmıştım. Auriol-Sainz'lı kadrosuyla (!) Toyota'nın yarışlarını her haftasonu ağzım bir karış açık izlerdim. Şimdilerde Auris ya da Yaris ile yarışlara tekrar katılmaları söz konusu. Ancak iki modelin de şu anda fiziksel olarak problemli olduğu bir gerçek. Yapılacak ufak değişiklikler ile bu durum düzeltilecektir. Bizler de Toyota'yı farklı bir konseptte izlemek durumunda olacağız. Olsun, yeter ki gelsinler. Şampiyonluk geleneği bulunan bir takım neticede.
Son olarak Saab'ın da yeni bir hatchback araç yapacağı söyleniyor. Bu konuda BMW yetkilileri ile görüşmeler sürüyormuş. Saab 9-1 veya Saab 9-2'nin geliştirilmesiyle ilgili planlar var. Açıkçası, bu kadar çok İskandinav pilotun olduğu bir yarışta Saab'ın olması değil, olmaması garip. Neticede Almanya Rallisi sonrası bu kadar çok dedikodu meydana geldi. Eski pilotlar dönüş sinyalleri veriyor, eski ve yeni takımlar dönmek için fırsat kolluyorlar. Bizlere de eski günlere geri dönme fırsatı sunuyorlar. İki sene sonra bu yazıyı arşivden çıkarıp ''Bir zamanlar böyle diyorduk, artık hepsi gerçek'' demek ümidiyle...

İnternet sitesindeki tam haber için tıklayınız.

0 yorum

Yorum Gönder