TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG


Angola, Afrika basketbolu denildiği vakit akla gelen ilk ülke. Afrika Şampiyonaları’nda son altı yıldır şampiyonluk yaşıyorlar. Son 11 Afrika Şampiyonası’nın 10’unu kazanmış olmaları da bir başka veri. Bu başarıları, onları son beş olimpiyata götürdü ancak orada istenilen seviyede basketbol oynayamadılar. Dünya Şampiyonaları’nda ise biraz daha iyi bir performans sergilediklerini görüyoruz. 2002’deki şampiyonada 11. olurlarken grupta Kanada’yı yenmeyi başarmışlardı. Ancak ikinci tur mücadelelerinden galibiyet çıkaramamışlardı ve klasman maçlarına kalmışlardı. Rusya’ya yenilip Çin’i yenince turnuvaya, iki galibiyet altı mağlubiyet almış bir şekilde veda etmişlerdi. 2006’da ise kolay bir gruptan çıkmayı başarmışlar fakat ikinci turda Fransa’ya yenilerek turnuvayı tamamlamışlardı. Şimdiki hedef yine gruptan çıkmak olacaktır. Angola’nın bir adım ileriye gitmesi gerek.

BURAYA NASIL GELDİLER?
Afrika Şampiyonu olarak buraya geldiler. Oynadıkları hiçbir maçı kaybetmediler. Hatta zorlanmadılar bile. İlk tur grubunda Mozambik ile oynadıkları maç enteresandı. İlk yarısı 33-33 biten maçın ikinci yarısında 60-17’lik bir üstünlük yakaladılar. Bir yarıda 60 sayı atarak farklarını ortaya koydular.

HEDEF
Hedeflerini ilk sekiz olarak belirlemişlerdi. Ancak gruptan çıkmaları da başarı sayılabilir. Hatta buna şimdiden kendilerini hazırlasınlar. Çünkü gruptan çıksalar bile, ikinci turda rakip olarak ABD veya Brezilya’yı görecekler. Ne olursa olsun, bu iki takımı yenmelerine ihtimal vermiyorum. Yani 2006’daki şampiyonadan çok da farklı bir gelecek şimdilik görülmüyor.

ANTRENÖR
Koç Luis Magalhaes gittiği yerlerde başarılı olmuş bir isim. Portekizli’nin, ülkesindeki üç farklı takımla şampiyonluğu bulunmakta. 2009’da göreve geldi ve takıma Afrika Şampiyonluğu’nu kazandırdı.  Üzerinde baskı olduğunu söyleyebiliriz. Olimpiyatlarda istediğini alamayan Angola’nın tek hedefi bu turnuvada ilk sekize girebilmek olacak. Ancak bunun gerçekleşmesi için büyük çaba sarf etmeleri gerekecek. Magalhaes’in kazanmaya istekli tavrı ve kazanma alışkanlığı takımına olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Ancak tecrübesi yetecek mi, şimdilik o soru işareti.

KISA KISA KADRO

Olimpio Cipriano
Takımın en tecrübeli isimlerinden. İki olimpiyat, üç Afrika Şampiyonası, bir Dünya Şampiyonası görmüştür. Sayı yükünü çeken oyuncuların başında geliyor. Son şampiyonada sayı olarak gerilemiş olsa da asistlerdeki yükselişi dikkat çekiciydi. Artık takım arkadaşlarına daha fazla pas atarak bir nevi ikinci oyun kurucu görevi görüyor.

Carlos Morais
"Bu Adama Dikkat" bölümünde kendisinden bahsettik. Takımın şutörü. Onun üçlükleri takımı oyunda tutacaktır. Yıllar geçtikçe oyununu daha da geliştiriyor. Eğer istediği ortamı bulursa, turnuvanın en dikkat çekici isimlerinden biri olur.

Joaquim Gomes
1999’dan beri milli takımda oynamakta. Kariyerinin ilk yıllarında NCAA tecrübesi de yaşamıştır. NCAA macerasından sonra şansını Avrupa’da denemiştir. RheinEnergie Koln’de geçirdiği bir yılda istenilen seviyeye gelememiştir. 2006’daki Dünya Şampiyonası’nda dikkat çeken isimlerden biriydi. 15,2 sayı ve 8,3 ribaund ortalamaları ile oynamıştır. 30 yaşındaki basketbolcudan bütün Angola çok umutlu. Hem dört hem de beş numarada oynayan Gomes, şutlarını düzelttiği takdirde turnuvaya damga vurabilir. 2009’daki Afrika Şampiyonası’nda MVP seçildiğini de unutmayalım.

Felizardo Ambrosio
Hem üç hem de dört numarada oynuyor. 1987 doğumlu. Rotasyonda elbette süre alacaktır ancak takımın önemli bir dişlisi olduğunu söylemek zor. 2009’daki şampiyonada 4,3 sayı ve 3,1 ribaund ortalamaları ile oynamıştı. Atletik özellikleri ile dikkat çekiyor.

Carlos Almeida
Takımın ikinci şutörü diyebiliriz. Ancak çok iyi bir sezon geçirdiğini söylemek zor. 2009’daki şampiyonada takımın en kötü şut yüzdesine sahip oyuncusuydu (%33). Zorlama atışları ile takımına zarar verdiği oluyor. Ancak havasını bulduğu zaman tehlikeli bir oyuncu haline geliyor.

Leonel Paulo
Kenardan gelip katkı yapacak olan bir isim. 2009’da takımın en iyi şut yüzdesine sahip oyuncusuydu. Üç numara oynayan Paulo çok atletik bir yapıda olduğu için blok tehdidi oluşuturuyor. Böylesi çok yönlü bir oyuncunun takıma vereceği önemli şeyler var. Savunmadaki direnç, bu önemli şeylerden biri olacaktır.

Eduardo Mingas
Üç ve dört numarada oynayabilen bir oyuncu. Fizik olarak dört numarayı kaldırabilecek bir yapıda olmasa da atletik özellikleri ile bu yönünü kapatmaya çalışıyor. 2008 Olimpiyatları’nda takımın en iyilerindendi. 2009 Şampiyonası’nda dikkat çekici bir performans sergiledi. Eğer hücumdaki etkinliğini arttırması, takımın başarısını direk etkileyecektir.

Miguel Lutonda
1971 doğumlu oyun kurucu. Takımın en yaşlısı. 2000 ve 2004 Olimpiyatları’nda ülkesinin formasını giymiştir. 2009’daki şampiyonada görev alamamıştır. Muhtemelen son büyük turnuvası olacaktır. Önemli bir sayı opsiyonu olarak yer alacaktır. Daha da önemlisi, takımın sıkıştığı durumlarda liderlik yapabilecek ve takımı kontrol edebilecek kalibrede bir isimdir.

Domingos Bonfacio
Takımın yedek oyun kurucusu konumunda. 2009’daki şampiyonada çok parlak bir performans göstermese de takıma liderlik yapabilecek bir isim. Gereksiz şut tercihlerinden kaçınmak zorunda. Aksi takdirde takımına katkısı olumsuz yönde olacaktır.

Roberto Fortes
NCAA tecrübesi olan oyunculardan. İyi bir şutör. Özellikle fiziksel özellikleri dikkat çekmekte. İlk büyük turnuvası olacağı için fazla görev alamayabilir. Ancak yeteneklerini sergilemesi açısından bu turnuva kendisi için çok önemli.

Divaldo Mbunga
Takımın tek gerçek pivotudur. NCAA’de geçirdiği iki seneden sonra Angola’ya dönmüştür. Hücumda çok büyük bir silah olmasa da savunmada önemli bir tehdit olacaktır. Özellikle blok tehdidiyle içeriye girişi engellemek isteyecektir. Eğer çabuk faul problemi yaşamazsa takımın önemli silahlarından biri olur.

6. ADAM
Angola, maç içinde farklı oyuncularla oynayan bir takım. Dolayısıyla kenardaki belli bir adamı işaretlemek yanlış olur. Leonel Paulo’yu ilk beşte oynamayan ancak maça girdiği zaman takımı olumlu yönde etkileyecek bir oyuncu olarak sayabiliriz. 2009’daki Afrika Şampiyonası’nda 14 dakika süre aldı ve 5,7 sayı ve 2 ribaund ortalamasıyla oynadı. Ancak daha önemlisi, 21/31 ile takımın en iyi şut atan oyuncusu olmasıydı. Üç numarada oynayan Paulo boy olarak biraz kısa kalsa da çabuk oyunu ile bu açığını kapatacaktır.

BU ADAMA DİKKAT
Bu takımda dikkat edilecek adam elbette  Carlos Morais olacaktır. Takımdaki en önemli oyuncu olduğunu biliyor ve buna göre oynuyor. Toplar genelde onda toplanıyor. İyi bir şutör olduğunu söyleyebiliriz. 2009’daki turnuvada, 29/56’lık üçlük isabetiyle dikkat çekmiştir. İşin ilginç tarafı, kullandığı ikilik sayısının 30’da kalması. Yani klasik üçlükçü guard olduğunu söyleyebiliriz. Elbette Dünya Şampiyonası’nda farklı oynayabileceğini de söyleyebiliriz. Genç olması, fazla hata yapabileceğinin bir göstergesi. Buna dikkat etmesi gerekecek.

BU TAKIM NEYİ İYİ YAPAR – NEYİ YAPAMAZ?
Aslında Afrika basketboluna uzak olduğumuz için, Angola klişe tabirle bizim için kapalı kutu. Kendi gücüne yakın rakiplerle oynadığı zaman saha içi organizasyonlarıyla üstünlük kurabilecek bir ekip. Atletik yapıları sayesinde pota altını etkili kullanan Afrika temsilcisi, zorlu rakiplerle karşılaşana kadar kendi oyununu sergiler ama ekol olmuş sistemler karşında çabuk kırılıp oyundan kopabilir.

0 yorum

Yorum Gönder