Altıncı kez Dünya Şampiyonası’nda boy gösterecek olan Yunanistan, bu alanda gruptaki Avrupalılar içinde en tecrübeli takım olarak göze çarpıyor. 1986’dan bu yana sadece 2002’de Amerika’da düzenlenen turnuvaya katılamayan Yunanlar, tek madalyalarını da 2006’da aldılar.
4 sene önce finalde kaybetmek, turnuvaya ilk turda veda etmekten daha kötü olmuştu Yunanistan için. Papaloukas, Diamantidis, Spanoulis ve Schortsanitis... Tüm bu yıldızlar Birleşik Devletler karşısında aldığı galibiyetle finale çıkınca, dünya onları şampiyon addetmişti bile. Ülke tarihinde çok önemli olan bu zafer kimilerine göre 87’deki Avrupa Şampiyonluğu’ndan bile daha büyüktü. Fakat 24 saat sonra Pau Gasol’dan yoksun İspanya’yı yenebilecek mental güçleri kalmamıştı. Öyle ki, finaldeki 47 sayıdan daha kötüsü, tam 52 yıl önce Brezilya’nın attığı 41 sayıydı!
Geçtiğimiz 10 yıllık sürede kazandıkları 3 madalyanın yanına, olimpiyatlarda dördüncülük ve beşincilik de eklediler. Kaptanı ve koçuyla birlikte birçok oyuncusu da değişmiş olarak Ankara’ya geliyor takım. Kadrosundaki tüm isimlerin Avrupa’da forma giydiği Yunanistan, tarihinin en güçlü kadrolarından birisine sahip.
BURAYA NASIL GELDİLER?
2009 Avrupa Şampiyonası’nda Yunanistan, gruplardaki üç maçını da kazanmış ve ilk turun rakip potaya en çok sayı bırakan takımı olmuştu. Altılı grupta aldığı tek galibiyetle son sekize kalan takım, çeyrek finalde Türkiye’yle eşleşmişti. Uzatmalarda 76-74 kazanarak yarı finale kalan Yunanistan’ın rakibi belalısıydı: İspanya. Yine farklı kaybettikleri maçın ardından, Slovenya’yı tek sayı farkla mağlup ederek hem turnuvayı üçüncü bitirdiler hem de Dünya Şampiyonası’na doğrudan katılma hakkı kazandılar.
HEDEF
Gruptan çıkmak elbette ki bir başarı değil Yunanistan için. Eleme turlarından önce altılı grupta, dört senedir önlerine taş koyan İspanya’yla karşılaşmaları bir avantaj olabilir. Son iki turnuvada aldıkları gümüş ve bronz madalyaların ardından bu sefer çıtanın en yükseğe konması muhtemel. Her ne kadar turnuva öncesinde kadrodakiler açıkça dile getirmese de, Yunanistan’ın 12 Eylül akşamı kupayı kaldırması çok da uzak bir ihtimal değil.
ANTRENÖR
Yunanistan’la üçüncü kez milli takım deneyimi yaşıyor Jonas Kazlauskas. 16 yıllık kariyerine 6 Litvanya Ligi, 1 Euroleague, 1 Asya Basketbol Şampiyonası ve 1 Asya Oyunları şampiyonluğuyla birlikte, 1 kez de Avrupa Şampiyonası üçüncülüğü sığdırdı. 56 yaşındaki koç, turnuvaya hazırlık sürecinde dahi tekliflerle rahatsız edildi. Son olarak ülkesinden gelen öneriyi reddedip, madalya kazanamadığı tek turnuvada zirveyi hedefledi. Daha önceden 2 yıl boyunca Olympiakos’ta görev alırken de yaşadığı Yunanistan’la, ikinci tura yükselme konusunda bir kuşkusunun olmadığını söylüyor Litvanyalı. Türkiye’yle aynı grupta olmalarının rahatsız edici olduğunu ama altın madalyaya ulaşmak için kimseden korkmamaları gerektiğini de ekliyor. Önemli isimlerden yoksun katıldıkları Avrupa Şampiyonası’nda ülkeye kazandırdığı bronz madalya, Kazlauskas adına önemli bir referans. Dünya basketboluna olan hakimiyeti ve karizmasıyla oyuncularına güven veren antrenör için, “Takımın zayıf yönlerini biliyor ve dahası onları kapatma konusunda da çok iyi.” yorumu yapılıyor.
KISA KISA KADRO
DIMITRIS DIAMANTIDIS
Verilmeye başlandığı günden bu yana yalnızca geçen sezon Euroleague’de en iyi savunmacı ödülünü alamadı ‘Dimitris Diamantidis Defence’. Geçtiğimiz yıl Avrupa Şampiyonası’nda sakatlığı sebebiyle yer alamayan 3D, bu turnuvada yeniden sahne alacak. Kritik hücumlarda sorumluluk alması, savunmada çaldığı akıl almaz toplar ve deneyimiyle yine takımının en önemli kozu olacak 30 yaşındaki guard.
NICKOS ZISIS
Dört yıl önce Varejao’nun dirseğiyle burnu üç yerden kırıldığında taraftarın, komşu çocuğuna olan sevgisi alıp başını gitmişti. 2002 Pekin Olimpiyatları’ndan bu yana tüm uluslararası turnuvalarda yer alan tek Yunan basketbolcu unvanını taşıyor Zisis. Tüm yaş gruplarında yaşadığı başarılardan sonra ‘Madalyaların Efendisi’ lakabını alan oyun kurucu 2005’ten bu yana da yurtdışında forma giyiyor. Kazandığı onlarca madalya, şampiyonluk ve yüzden fazla giydiği milli forma, Zisis’i tartışmasız bu takımın en tecrübeli ismi yapıyor.
GIORGOS PRINTEZIS
Asfaltta basketbol oynarken yara bere içinde kalarak büyüyen çocuk, ilk kez Dünya Şampiyonası’nda mücadele etmeye hazırlanıyor. 25 yaşındaki forvet Yunan Ligi’nde bir kez en iyi genç oyuncu, bir kez de en değerli oyuncu seçildikten sonra İspanya yolunu tutmuştu. Geçen sezon yaşadığı uzun süreli sakatlığa rağmen, hala çok güçlü. Pota altında kendisinden uzun rakipleri karşısında bile verdiği mücadeleyle her koçun takımında görmek isteyeceği bir oyuncu Printezis.
ANTONIS FOTSIS
Sırbistan maçındaki kavga yüzünden iki maç ceza alan oyunculardan birisi Fotsis. Faal basketbolcular içerisinde ülkesinin formasını en çok sırtına geçiren isim. 20 yaşında Memphis ‘le NBA macerasına atılan, iki yıl sonra Madrid yolunu tutan ve hemen ardından şansını Moskova’da deneyen Fotsis her maceranın sonunda kendini Pana’da buldu. Batman lakaplı 29 yaşındaki forvetten bu turnuvada beklenen, skora yapacağı katkılardan çok genç oyunculara yol göstermesi. İlerleyen yaşına rağmen ribaund almadaki sezilerinden bir şey kaybetmeyen Fotsis, hiç umulmadık anlarda sahneye çıkabilir.
VASSILIS SPANOULIS
2004’te Dallas tarafından ellinci sırada draft edilmesine rağmen NBA’e ilk adımı iki yıl sonra Houston Rockets’la attı V-Span. Geçtiğimiz yıl Euroleague Dörtlü Final’de ve Yunan Ligi’nde MVP seçildikten sonra, Avrupa Şampiyonası’nda da bronz madalyayı takmış ve turnuvanın en iyi beşine girerek muhteşem bir sezon geçirmişti. Kimilerine göre Avrupa’nın en komple oyun kurucusu olan Spanoulis, baba olduktan sonra milli takımla ilk kez uluslararası bir turnuvaya geliyor.
STRATOS PERPEROGLOU
20 yaşında gittiği Panionis’te geçirdiği iki yıldan sonra herkes, kaybolup gideceğini düşünmüştü bu büyük yeteneğin. Yeteneklerini bir türlü ispatlayamamasının yarattığı baskı Panathinaikos’a transferiyle birlikte olumlu anlamda bir patlama yapmasını sağladı. Zeljko Obradovic’le çalışan Perperoglou, bir anda hem kulüp takımında hem de milli takımda ilk beş başlar hale geldi. Savunması ve muhteşem şut yeteneğiyle önemli bir koz. Kendine olan güvenini geliştirdiği takdirde standartların çok üzerinde bir forvet izleyebiliriz turnuvada.
KOSTAS TSARTSARIS
Bir yıllık aranın aradan sonra yeniden sahne alıyor, 31 yaşındaki pivot. 3 kez Yunanistan Kupa Finali’nin MVP’si seçilen tecrübeli oyuncu, alışkın olduğu lig şampiyonluklarına daha fazlasını eklemek niyetinde. Avrupa basketbolunda Tsartsaris’in fiziğine sahip olup da dış atışlarda böylesine etkili olabilen çok oyuncu yok. Bu da en büyük artısı. Profesyonel kariyerine 13 yıl önce İzlanda’da başlayan Tsartsaris, ciddiye alınmadığı takdirde rakipler için çok tehlikeli bir isim.
KOSTAS KAIMAKOGLOU
Adam olacak çocuktu, 10 yıl önce alt liglerde oynarken Kaimakoglou. Öyle ki, isminin yanında yer alan skor istatistiğinde görülen 60 ve üzeri rakamlar şaşırtmıyordu görenleri. Gelinen noktada ise geçmiş yılların ekmeğini yiyen değil o günlerin üzerine koyarak ilerleyen bir oyuncu var karşımızda. Yunanistan Ligi’nin en önemli beş isminden birisi olan ve Avrupa transfer piyasasında da önemli bir yer işgal eden 27 yaşındaki pivot, takımının en iyi altıncı adamı olacaktır.
IOANNIS BOUROUSIS
Sakatlıklarla geçen 2008-09 sezonunun ardından yavaşlamasına rağmen ‘’Bourou’’ Milli Takımın en uzun oyuncusu. Belgrad’da beş yıl önce düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’ndaki altın takımın sadece 12. oyuncusuydu. Şimdi ise takımı için önemli göreve sahip bir pivot. Çoğu zaman katıksız yeteneği yerine kalbiyle ve çılgınca oynayan Karditsa’lı Yunanistan takımının tutkulu temsilcisi. Müthiş bir ribaunt ve blok performansına sahip olmasının yanında boyuna göre hızlı da bir oyuncu. Pota altında etkili olan Bourausis’in alçak post bölgesindeki hâkimiyetini geliştirmesi ve maçtan maça değişen konsantrasyonunu sağlaması gerekiyor. Geçtiğimiz sene San Antonio Spurs’ün dikkatini çekmesine rağmen tercihini Olimpiyakos’da kalmaktan yana kullandı.
IAN VOUGIOUKAS
Eğer Mavrokefalidis için her alanda etkili bir oyuncu dersek, Vougioukas için şampiyon demeliyiz. Olimpiyakos takımı onun yeteneğine yatırım yapmıştı ama hiç yararlanmadı bu yetenekten. Gönderildi; bir yıl sonra Olimpiyakos’a geri döndüğünde çoğunlukla yedek kulübesinde geçirdi zamanını. Son sezonunda ise üst sıralara oynayan Panellinios ile iyi bir sezon geçirdi. Sezonun en çok kendini geliştiren oyuncusu olan Vougioukas, yaz sezonu transfer piyasasında Maccabi Tel Aviv takımının listesinde.
ALTINCI ADAM - NICK CALATHES
Geçtiğimiz yıl 45. sırada draft edilen Calathes, şansını büyükbabasının ülkesinde denemek isteyip Yunanistan’ın yolunu tutmuştu. Florida’da 37 dakika ortalamasıyla oynayan bir oyuncuyken, Pana’da skor olarak kopan maçların son anlarında oyuna giren birisine dönüştü. Gelme kararında Avrupa’nın en iyi koçlarından biri olan Obradoviç’le çalışmak cezbetse de, bir sezon boyunca öğrendikleri sayesinde artık daha iyi bir oyun kurucu olduğu kesin. Geçtiğimiz yıl Avrupa Şampiyonası’nda tecrübesizliğini atan 21 yaşındaki Calathes, takımının altıncı adamı olacaktır turnuva süresince.
BU ADAMA DİKKAT - SOFOKLIS SCHORTSIANITIS
Fotsis’le birlikte Sırbistan maçındaki kavgadan nasibini alan bir diğer isimde sıra. O da takım arkadaşı gibi, ilk iki maçta takımını yalnız bırakacak. Güçlü fiziğiyle tam bir mucizeyi andırıyor ‘Big Sofo’. Dört yıl önce Tokyo’da, NBA yıldızlarına karşı yarı finalde sergilediği performans yıllarca unutulmayacak cinstendi. ‘Baby Shaq’ muhteşem fizik gücüne aradan geçen yılların deneyimini de ekledi. Artık, pota altında ona karşı koyabilecek rakiplerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Olympiacos günlerinde kendisiyle özel olarak ilgilenen Kazlauskas’la yeniden çalışacak olmaları büyük avantaj. Boyalı alanda Sofa’nın tek kişilik bir gösterisini izleyebiliriz.
BU TAKIM NEYİ İYİ YAPAR - NEYİ YAPAMAZ?
İsimler farklılık gösterse de, takımın karakteri değişmiyor. Bu takım aleyhte çalan düdüklerden sonra itiraz işini hala iyi yapıyor. Taktik kısmına gelince de, savunmasının hücuma göre daha ağır bastığı bir takım görüyoruz. Eğer madalya alacaklarsa, bu yine top rakipteyken gösterecekleri direnç sayesinde olacaktır.
ABD karşısındaki Yunanistan bize bir kez daha gösterdi ki, geriye düştükleri zaman toparlanma konusunda çok başarılı değiller. Yine hazırlık maçlarında, Sırbistan karşısında izlediğimiz takım, soğukkanlı olmayı başaramıyor. Bu da gerginliği ve hataları beraberinde getiriyor. Yunanistan’ı alt etmek için maça iyi başlamak kesinlikle ilk şart.
0 yorum