TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG


İkinci Dünya Şavaşı öncesi 1937 ve 1939’da iki kez Avrupa Şampiyonu olmayı başarmış bir ülke Litvanya. Dünya Savaşı sonrası komünizm zamanında SSCB Milli Takımı’nın lokomotifi olmaya devam ettiler. 1988’de Olimpiyat Şampiyonu olan Sovyetler Birliği’ne Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis, Šarūnas Marčiulionis ve Arvydas Sabonis gibi oyuncuları yetiştiren bu basketbol ülkesi aynı zamanda Sovyetler Birliği’nin Avrupa basketboluna damga vurmasında çok önemli yere sahiptir.

1990’da bağımsızlığına ilan Litvanya kendi bayrağı ile katıldığı 92, 94 ve 96 Olimpiyatlarında Bronz Madalya kazanmayı başardı. 2004 ve 2008’de dördüncü sırada kaldı. 2003’de tekrar Avrupa Şampiyonluğu elde etmelerine rağmen 1994’den bu yana katıldıkları Dünya Şampiyonaları’nda yedincilikten öteye geçemediler.
Hücumda topu hızlı çevirmeye dayalı akışkan oyunları ile sağlam bir basketbol ekolüne sahip Baltık Ülkesi, dünya basketboluna Sabonis, Macijauskas, Ilgauskas, Jasikevicisus, Stombergas ve Zukauskas gibi yıldızlar kazandırdılar. Jasikevicisus sonrası dönemde bir türlü çözemedikleri oyun kurucu problemine rağmen her zaman izlemesi keyifli bir takım oldular.

2010 yılına gelecek olursak kadroda fazlaca yeni yüze yer alıyor. Oyun kurucu sıkıntısını çözmek için Kalnietis’e güveniyorlar. Lavrinovic kardeşlerin bulunmadığı kadroda pota altında en önemli kozları Javtokas. Bir ve beş numarada yaşadıkları sorunları Kleiza liderliğindeki forvetleri ile çözmeye gayret edeceklerdir. Dünya Şampiyonası’ndaki başarıları dış şut yüzdelerinin yüksekliği ve alacakları ribaundlarlar ne kadar hızlı hücüma çıkabileceklerine bağlı.

BURAYA NASIL GELDİLER
2008 Avrupa Şampiyonası’nda 11.sırada kalmalarına rağmen FIBA’ tarafında verilen Wild Card ile ülkemize gelmeye hak kazandılar.  2008’in Olimpiyat dördüncüsü Litvanya, 2009’da adeta kâbus yaşadı. Oynadıkları altı maçta sadece bir galibiyet aldılar. Bulgaristan’a karşı kazanırken Türkiye, Polonya, Slovenya, İspanya ve Sırbistan’a mağlup olmaktan kurtulamadı.

HEDEF
Beklentilerin bu kadar düşük bir Litvanya takımı daha önce şahit olmadığımız bir durum.Çıtayı  Olimpiyat vizesi olarak bile koymamız bile bu takımı aşabilir. Avrupa’nın önde gelen basketbol ekolü bir değişim yeniden yapılanma içinde. 2011’de kendi evlerinde düzenlenecek Avrupa Şampiyonası öncesinde ilk sekize girmek Litvanya için gerçekçi bir hedef olabilir. Bu noktadan sonra ilerledikleri her nokta onlar için sürpriz olacaktır.

ANTRENÖR
Litvanya Milli Takımı Antrenörü Kestutis Kemzura, antrenörlük kariyerine 2002 yılında başlarken, 2005 yılında Litvanya Milli Takımı’nda yardımcı antrenörlük görevini üstlendi. 2000-01 sezonunda Beşiktaş’da asistan coach olarak da görev almış olan Kemsura, coachluk kariyeri boyunca İtalya ve Rusya'nın kulüp takımlarında görev yaptı. 2008 yılında Khimky Moscow Region takımıyla Rusya Kupası'nı kazandı. Genç antrenör, geçen yıl Letonya Milli Takımı'nı da çalıştırmıştı.




KISA KISA OYUNCULAR
Mantas Kalnietis
Jasikevicius’un yerini alması beklenen ama kendisinden istenilen noktaya gelemeyen oyun kurucu, bir ve iki numaralı pozisyonlarda oynuyor. Litvanya’nın alışılmış pasör guardlarının aksine Kalnietis yaptığı driblinglerle etkili oluyor.

Tomas Delininkaitis
Litvanya’ya turnuva boyunca dışarıdan atacağı şutlarla kritik katkılar sağlayacaktır. Her an göz önünde tutulması gereken keskin nişancılardan.

Renaldas Seibutis
Onunda hikâyesi Litvanya’nın diğer guardlarından farklı değil. Yeteneği ile genç yaşta öne çıkmasına rağmen sonrasında devamını getiremedi. Litvanya’dan erken ayrılıp, Olimpiyakos benchinde kaybettiği zamanı şimdi oynayarak geri kazanmaya çalışıyor.

Martynas Gecevicius
Litvanya’nın oyuna yön verecek ismi o olacak. Geçirdiği harika sezonu şampiyonaya ne kadar fazla yansıtırsa Litvanya oyun kurucu pozisyonunda o kadar az başı ağrayacak.

Martynas Pocius
Duke Universitesi’nden yetişip Zalgiris Kaunas’la oyununu geliştiren Pocius daha çok üç saniye koridoruna yaptığı dalışlarla etkili oluyor. Hücumun sıkıştığı anlarda Litvanya topu kendisine emanet edebilir.

Simas Jasaitis
G.Saray forması ile ülkemizde de yer almış, 1, 2 ve 3 numaralı poziyonları oynayabilen Jasaitis şutlarında istikrar bulur ve ribaundlara yaptığı katkıyı arttırabilirse, Litvanya’nın birçok sorununa çözüm olabilir.

Jonas Maciulis
En önemli özelliği kesinlikle güçlü fiziği. Bu ona her iki yarı sahada da etkili olma fırsatı sunuyor. Skorer oyuncu Kleiza ile beraber Litvanya’nın en önemli silahı olacak.


Linas Kleiza
Genç kadronun liderliği Kleiza’nın sırtında olacak. NBA tecrübesi ve ardından Olimpiyakos’la geçen başarılı bir Avrupa sezonun ardından milli takımda nasıl bir performans göstereceği Litvanya’nın kaderini çizecek.

Paulius Jankunas
Çabuk ayakları ve dış şutu ile kendini savunmakla görevli rakiplerine epey bir sorun yaşatacak. Eskisine göre zayıf gözüken Litvanya pota altında ona çok iş düşecek.

Tadas Klimavicius
Takıma kenardan getireceği enerji ve sertlik ile destek olmaya çalışacak. Başarılı sayılabilecek bir sezonun ardından milli takım kadrosunda kendine yer buldu. Çıkışına burada ne kadar devam ettirebilecek birlikte göreceğiz.

Robertas Javtokas
Antik Yunan Tanrılarının heykellerini andıran fiziği ile pota altını karartmasını bekliyor Litvanyalılar ondan.  Şampiyona kadrosundaki her pivotu savunabilir ve onlara karşı hücumda da etkili olabilir. Takımın kaptanlığını da yapacak Javtokas, aynı zamanda Litvanya savunmasının temel direği.

Martynas Andriuskevicius
Yüksek potansiyelini bir türlü gün ışığına çıkartamamış bir diğer Litvanyalı oyuncu. NBA Development Lig’de Dakota Wizards formasını giydiği 2006 yılında takım arkadaşı Awvee Storey ile yaptığı kavga sonunda ağır bir sakatlık geçirdi. Geçirdiği beyin sarsıntısının izlerinden kurtuldu ve basketbola geri dönebildi. 2.18 boyundaki oyuncu rakip takım oyuncularının Litvanya potasına giderken aşmaları gereken önemli bir engel olacak.





6.ADAM
2005 Avrupa Şampiyonası’ndan bu yana takımda bulunan ve hep kenardan gelen Simas Jasaitis’e daimi 6. Adam desek yanlış olmaz. Hucumda guardlara yapacağı yardım ve ribaundlarda da uzunlara vereceği destek oranında aldığı dakikalar artacaktır. Jasaitis Litvanya’nın hem tecrübeli hem de güvenilir ellerinden biri.

BU ADAMA DİKKAT
Konu dönüp dolaşıp Litvanya’nın oyun kurucu sorununa geliyor. Yıllarca basketbolun Brezilyası olarak adlandırılan Litvanya bir türlü bu bölgedeki sorununu çözemiyor. Jasikevicius ardından pasa dayalı, koşmaktan çok topu koşturmaya yönelik oyunlarını yönetecek bir maestro bulamıyorlar. Daha önce de bu role aday olan fakat yükü kaldıramayan Mantas Kalnietis’in şimdi bir şansı daha var. Onun başarısı Litvanya’nın şampiyonadaki beklentileri aşmasını sağlayabilir.



BU TAKIM NEYİ İYİ YAPAR NE YAPAMAZ?
Barındırdıkları potansiyel açısından Litvanya takımının parkede yapamayacağı bir şey yok gibi gözüküyor. Fakat yetenekleri ölçüsünden ilerleme katedemeyen oyuncuların çokluğu dikkat çekiyor. Madalya adayı olmaları için ekollerini ne kadar sahaya yansıtabilecekleri asıl önemli soru olabilir. Hazırlık maçlarında inişli çıkışlı bir performans gösterdiler. Özellikle ABD karşısındaki karşılaşmada skoru uzun süre önde götürseler de, NBA oyuncularının guardlarına yaptığı baskıdan sağ çıkamadılar. Bu sertlik dozajının bir iki seviye artacağı şampiyonada da bu en büyük sorunları olacak. Topu rakip sahaya sorunsuz getirir ve uzunları da rakip pivotlara karşı ayakta kalabilirse istediklerini alabilirler. Kırılgan gençlerden oluşan Litvanya istediği tempoyu yakalayamazsa 2009’daki kâbusu tekrar görebilir. Saha içinde durum buyken saha dışında ise taraftarlarının varlığı ile tribünlere her zaman olduğu gibi yine renk katacakları garanti.

0 yorum

Yorum Gönder