1950’de yapılan ilk FIBA Dünya Şampiyonası’nın sahibi Arjantin’in 2010’da da en önemli altın madalya adaylarından biri. Bu şampiyona aslında onların altın jenerasyonlarına bir veda niteliğini de taşıyor. Türkiye’de olmayacak yıldızlardan biri olan Ginobili liderliğinde basketbolseverlerin kalbine taht kuran bu takım ülkemizde bir aradaki son gösterini sahneye koyacak. 2002 Dünya Şampiyonası’nda gümüş, 2004 Olimpiyatları’nda aldıkları altın ve 2008 Olimpiyatları’ndaki bronz madalyalar en büyük başarıları.
Özellikle 5 ve 4 numaralı pozisyonların üzerinden oynadıkları ikili oyunlara dayanan sistemleri ile her zaman hedefe ulaşan bir takım görünümde oldular. Neredeyse kadrodaki her oyuncunun yüksek oyun zekası ve pas kabiliyetine sahip olması da işleri kolaştıran bir diğer etken oldu. Günümüzde karışık ve zorlu setler oynanmaya çalışan diğer takımlara karşın Arjantin sayı bulmanın hep kolay yollarını bizlere yıllarca izletmeyi başardı.
Başarıların gelmesi sadece yaptıkları zeki hücumlarla sınırlı değil tabii ki. Sert savunmaları sonrası çıktıkları hızlı hücumları da unutmamak gerek. Basit olduğu kadar görkemli bir makine dersek abartmış olmayız. Her ne kadar bu makine yaşlanmış ve bir vites düşürmüş olsa da şampiyonanın halen favorilerinden biri.
BURAYA NASIL GELDİLER
2010 biletini pek etkileyici yoldan olmasa da ceplerine koyabildiler. Arjantin, 2009 FIBA Amerika Kıtası Şampiyonası’nda üçüncü olarak gelebildi Türkiye’ye. Grup mücadelelerinde ezeli rakibi Brezilya’ya sonrasında da ilk grubu sonuncu tamamlayan Venezuella’ya kaybetti. Bu mağlubiyetten sonra bir üst grupta Kanada, Meksika ve Uruguay’ı yenmeyi başardı. Yarı finalde Porto Riko’ya mağlup olup, üçüncülük-dördüncülük maçına kaldı. Kanada’yı geçip, 2010 Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.
HEDEF
Arjantin halkının ve otoritelerin Arjantin’den beklentisi altın madalyadır. Takımın hedefi de bundan farklı olamaz. Rakiplerini bir an olsun göz ardı edersek, önlerindeki en büyük engel yaş sorunu. Bu tip turnuvalarda tecrübe kadar belirleyici olan faktörlerden biri de dinamizm. Turlar geçildikçe artan sertlik ve üst üste gelecek maçların yaratacağı yıpranmayı minumuma indirebilirlerse altın madalya neden olmasın. Ama son dakikada gelen Nocioni’nin sakatlığını ve 30’un üzerindeki yaş ortalamasını birbirine eklersek kürsüye çıkmak bile bu jenarasyon için yeterli bir veda olacaktır.
ANTRENÖR
Sergio Hernández 2005 yılında görevi Ruben Magnano’dan devraldı. Onun bıraktığı sistemi pek fazla değiştirmeden aynı oyuncularla yoluna devam etti. 47 yaşındaki Hernandez, milli takımla beraber Arjantin Ligi’nde Penarol del Plata’nın da antrenörlüğünü yapıyor. Arjantin’in başındaki en büyük başarısı 2008 yılında Çin’de kazanılan bronz madalya.
KISA KISA KADRO
Paolo Quinteros
2003 yılının Arjantin Ligi, 2004 Güney Amerika Şampiyonasının MVP si olan Quinteros, bronz madalyalı 2008 Arjantin kadrosunda da yer almış bir isim. İspanya hem ikinci lig hem de birinci liglerinde yer almış olan Quintaros, içerideki oyunculara gelen yardımlarda cezaları kesmek için bekleyecek.
Pablo Prigioni
Arjantin Milli Takımı’nın anahtarı onun ellerinde olacak. Takrmı yöneten ve yönlendiren isim Prigioni, ne kadar başarılı olursa Arjantin de o kadar ileri gidecek. 33 yaşindaki guard milli takım kariyerine madalya ile veda etmek için her şeyini ortaya koyacaktır.
Carlos Delfino
Ginobili'nin yokluğunda Arjantin’in hücüm lideri olacak Delfino. Kusursuz şutu ve atletik yetenekleri ile gününde olduğunda durdurulması imkansıza yakin. Bu sezon Milwaukee Bucks’la iyi bir sezon geçirdikten sonra milli takımada formda geldi. Hazırlık maçlarında kalitesini gösterdi. Şimdi bunun ne kadarını şampiyonaya taşıyacak hep birlikte izleyeceğiz.
Luis Cequeira
25 yaşındaki Cequeira takımın en genç oyuncusu. Arjantin Ligi’nin de en iyi pasörü olarak gösteriliyor. Şampiyona süresince aldığı dakikalarda efektif olup, aldığı dakikaları arttırabilirse Quinteros da o kadar dinlenebilecek. İlerleyen yıllarda bu takımın şoför koltuğuna oturabileceğini göstermeye çalışacaktır.
Marcos Mata
Şampiyona kadrosuna son anda dahil edilen 24 yaşındaki forvet oyuncusu, Arjantin!in 2010 G.Amerika Şampiyonası'nda da yer almıştı. Turnuvada 4.6 ribaund, 1.8 asist ve 3,6 sayılık bir performans gösterdi.
Leonardo Gutierrez
Arjantin Ligi’nin en skorer oyuncularından biri olan Gutierrez, hem içeriden hem dışarıdan rahatça sayı üretebiliyor. Kenardan gelerek savunma sertliğini arttıracak bununla birlikte hücüma yeni bir alternatif sunacaktır. 4 kez Arjantin Ligi’nin ve 3 kez de Arjantin Ligi Finalleri’nin MVP’si seçildiğini de hatırlatalım.
Luis Scola
Takımın kalbi. Ne kadar yetenekli ve başarılı bir oyuncu olduğunu anlatmaya gerek bile yok. Asıl vurgu yapılması gereken milli takım neredeyse Scola’nın da orada olması. 2002’den bu yana takımı ile her şampiyona yer aldı. Zarif pasları ve zekice bitirişlerini izletmekten bizleri hiç mahrum etmedi.
Hernan Jasen
Kariyerini İspanya’da sürdüren Arjantinli oyunculardan biri de Jasen. 32 yaşındaki forvet, Arjantin’e daha çok savunmada katkı yapmaya çalışacaktır. Ama bu hücumda boş bırakıldığında cezayı kesemeyeceği anlamına gelmesin.
Federico Kammerichs
Arjantin Ligi yanı sıra İspanya liginde de boy göstermiş Kammerichs, 2009’da Amerika Şampiyonası’nda bronz madalya kazanan milli takım kadrosunda da yer almıştı. Ülkesinde geçirdiği başarılı bir sezonun ardından tekrar kadroda kendine yer buldu.
Roman Gonzalez
Arjatin savunması her düştüğünde Gonzales’i sahada göreceğinizden kuşkunuz olmasın. Oberto ve Scola’yı yedeklemek de görevlerinden biri olacak. Sert savunması ile takıma faydalı olacaktır.
Juan Gutierrez
Takımın üçüncü pivotu aynı zamanda en sert ismi J. Gutierrez. Scola ve Gonzales’den arda kalan dakikalar onun olacak. 27 yaşındaki basketbolcu ilerleyen yıllarda milli takımda daha fazla süre alacaktır.
Fabricio Oberto
Üç Olimpiyat ve dört Dünya Şampiyonası’nda forma giyen Oberto, 35 yaşın tecrübesi ile halen etkinliğini sürdürüyor. Sağlam bir ribaundçu olması yüzdeli kullandığı orta mesafe şutları en önemli silahı.
6.ADAM
Turnuvanın başlamasına bir gün kalaya kadar takımın 6. Adamı tartışmasız Nocioni’ydi. Talihsiz sakatlığı ve kontratındaki özel bir maddeden dolayı şampiyonada görev alamayacak olması sebebiyle bu görev Gutierrez’e kaldı. Arjantin’in, Türkiye ile yaptığı hazırlık maçını izleyenler hatırlayacaktır bu ismi. Gitti denilen karşılaşmayı attığı kritik üçlüklerle çeviren ve dengeleri bozan Gutierrez şampiyona boyunca bu işi yapmaya devam edecektir. Kenardan her gelişinde benzer performanslar sergileyebilirse Nocioni’nin yokluğunu unutturabilir.
BU ADAMA DİKKAT
Quinteros, Arjantin’in pas ve kata dayalı oyununun merkezleri tabii ki Prigioni ve Scola olacak. Zinciri tamamlayacak oyuncular ise Delfino ve Oberto. Dikkat edilmesi gereken oyuncu ödülü de Paolo Quinteros’a gidiyor. Yıldız oyunculara gelecek baskı karşısında savunmaların boşluklarını hem içeriden hem de dışarıdan bitirebilecek yeteneğe sahip oyuncunun başarısı Arjantin için çok önemli. Quinteros’un beklentilerin üstüne çıkabilirse, bu Arjantin’in madalya yolunu kolaylamasını sağlayacaktır.
BU TAKIM NEYİ İYİ YAPAR? - NEYİ YAPAMAZ?
Arjantin için neyi iyi yapar dedikten sonra tek tek yazarsak epey bir uzun bir yazı ortaya çıkar. Hücumda içerden ve dışarıdan rahatça skor bulabilirler. Savunma sertliklerini en üst düzeye çıkartabilirler. Hızlı hücumlara çıkabilirler. Bu ve daha birçok özellikleri ile uzun bir yapabilecekleri listesine sahipler. Yapamayacakları şeyler çok az aslında ama geri kaldıkları noktalarda yok değil. Bir defa kesinlikle tempo sıkıntısı çekeceklerdir. Yaşlanmış ayakları oyunu 40 dakika forse etmeye yeterli olamayacak. Yorgunluğun etkilediği anlarda ribaund sorunları da çekeceklerdir. Kenardan yeterli katkı gelir, yıldız oyuncularını dinlendirme fırsatı yakalayabilirlerse yapamayacakları listesindeki maddeleri bize sildirebilirler.
0 yorum