TAŞRA BASKISI

İSTANBUL VE TAŞRA BASKILARI AYNI ANDA ÇIKAN BLOG


1980'li yılların sonlarında görülen komünist ülkelerdeki demokratikleşme hareketinden etkilenen ülkelerden biri de Hırvatistan'dı. Bu süreçte Yugoslavya ile yaşanan çekişme-çatışma sonucunda 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan hemen 1 yıl sonra 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

Yugoslavya'nın dünya basketbol literatüründe bir ekol olduğunu göz önüne aldığımızda, Hırvatistan'ın da aynı coğrafya ve kültürle yoğrulmuş basketbol geleneği ile Yugoslavya'dan el aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle 80'li yılların sonlarında Avrupa ve Dünya basketbolunu kasıp kavuran Yugoslavya'nın Hırvat kökenli yıldızlarının aynı bayrağı bağımsızlık sonrası Hırvatistan için taşıdığını görüyoruz. NBA tarafından draft edilen ilk Avrupa'lı basketbolcu olan Drazen Petrovic'in izinden giden Kukoc, Rada, Vrankovic gibi yıldızlar Hırvatistan adına yeni kıtanın yolcusu oluyorlardı.

Ocak 2010 itibariyle FIBA dünya sıralamasında 15. sırada yer alan Hırvatistan, tarihinde 2. kez Dünya Şampiyonasında boy gösterecek. İlk kez 1994 yılında Toronto'da yapılan dünya şampiyonasında sahne alan takım dünya 3. olarak bronz madalya kazanmıştı. 90'lı yılların ortasına kadar yaşanan o parlak dönemin Hırvatistan adına meyveleri 2 kez Avrupa 3.'lüğü (1993-1995) ve 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda finalde karşılaştığı efsanevi Amerika -dreamteam- takımına yenilmesiyle kazandığı gümüş madalya oluyordu. 90'ların son dönemiyle birlikte adeta duraklama dönemine giren Hırvatistan, 1994 sonrasındaki 3 Dünya Şampiyonası'nı pas geçmek durumunda kaldı. En nihayet, geçtiğimiz yıl yapılan 2009 Avrupa Şampiyonası'nda 6. olarak Dünya Basketbol Şampiyonası'na katılmayı başardılar.

Şampiyona öncesi Jasmin Repesa'nın yerine takımın başına getirilen Josip Vrankovic liderliğinde boy gösterecek Hırvatistan genç bir kadro oluşturmayı amaçladı. 2009 Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer alan tecrübeli oyuncular Prkacin, Vicevic ve Kasun Dünya Kupası kadrosunda yoklar. Hırvatistan NBA yıldızlarına sahip değil belki ama Avrupa Basketbolunda zirveye oynayan takımları başarıya koşturan genç ve dinamik isimlere sahip. Takımın, Ukic ve Popovic dümeninde, Marko Tomas ve Planinic'in skor öncülüğünde nasıl bir performans göstereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

BURAYA NASIL GELDİLER?
Polonya'da düzenlenen 2009 Avrupa Şampiyonası'nda elde ettiği 6.'lık ile Dünya Kupası biletini aldı Hırvatistan. İlk eleme grubunda İsrail ve Makedonya'yı yenen, Yunanistan'a yenilen takım 2. sırayı alarak bir sonraki eleme grubuna kaldı. Gruba, Rusya ve Fransa'ya yenilerek kötü bir başlangıç yaptılar ancak çok çekişmeli geçen Almanya maçını Ukic'in parlak oyunuyla kazanarak çeyrek finale adım atmayı başardılar. Çeyrek finalde ezeli rakipleri Slovenya ile karşı karşıya geldiler . Son ana kadar başa baş giden maçı, Erazem Lorbek'in de başlarına çorap örmesiyle dramatik bir şekilde 2 sayıyla kaybeden Hırvatlar için rota artık klasman maçları oluyordu. İkinci eleme grubunda yenildiği Rusya'yı bu sefer yenmeyi başardılar. Sonrasında 5-6.'lık maçında Fransa'ya karşı bir kez daha kaybederek turnuvayı 6. bitirdiler.

HEDEF
2009 Avrupa Şampiyonası sonrasında Repesa'nın yerine takımın başına getirilen Vrankovic, 2008'den bu yana B takımının başındaydı. Bunun sonucu olarak çok genç bir kadro kurmaya karar veren genç koçun bu şampiyonada yüksek bir beklentide olmadığı yaptığı açıklamalardan çıkarılan bir gerçek. Hem kendisi hem de genç ekip arkadaşlarıyla oluşturacağı sağlam harçla öncelikle 2011 Avrupa Şampiyonası'na damgasını vurmak isteyecektir. Tecrübeli oyun kurucu Popovic, gruptaki performanslarıyla çeyrek finali zorlayabilecekleri ifadesini kullandı. İran ve Tunus'u bir kenara koyarsak, Amerika, Slovenya ve Brezilya gibi çetin rakipler bekliyor Hırvatistan'ı. Bu noktada Amerika ve Brezilya önünde grubu 2. bitirme olasılığı zayıf. 3 ya da 4. olarak eleme turuna kalacağını düşünürsek, A grubundan eşleşeceği takım muhtemelen Arjantin ya da Sırbistan olacak. Bu iki takım da bir adım önde Hırvatistan'a nazaran. Bu perspektifte Hırvatistan'ın çeyrek final görmesi zor. Akılcı hedef gruptan çıkmak olacaktır.

ANTRENÖR
Hırvatistan'ın en başarılı antrenörlerinden Jasmin Repesa'nın 2009 Avrupa Şampiyona'sı sonrasında takımı bırakmasının ardından, B takımının başında olan Josip Vrankovic bayrağı devraldı. 41 yaşında ve henüz çok genç. Uzun yıllar takımın başında olması adına tüm kapılar açık. Elbette büyük organizasyonlarda göstereceği performans belirleyici olacak. Kariyeri henüz çok kısa. 2007 yılında Siroki ile kazandığı Bosna şampiyonluğu ona ulusal takımın yolunu açtı. 2008'den bu yana B takımının başında olması ve ulusal takımla dirsek temasında olması ona avantaj sağlayacaktır. Kadroya monte etmeye çalıştığı genç yıldız adaylarının bazılarıyla bu platformda çalışma şansı yakaladı. Ayrıca önümüzdeki şampiyonada, başarılı antrenör Spahija'nın Vrankovic'in arkasında teknik danışman olarak görev yapacak olması, üzerindeki yükü biraz hafifletecektir. 2011 Avrupa Şampiyonası için iskelet oluşturma hedefindeki koçun teknik taktik bilgisini, oyunculuk dönemindeki tecrübesiyle parkelere nasıl yansıtacağını hep beraber göreceğiz.

KISA KISA KADRO

Marko Banic
Son 4 sezondur ACB ligi takımlarından Bilbao ile istikrarlı bir çizgi yakalayan Banic, basketbolunun en olgun döneminde. Pota altında iyi pozisyon almasının yanında orta mesafeden yüksek yüzdeyle şut atabiliyor.

Bojan Bogdanovic
Genç kısa forvet Cibona Zagreb ile başarılı bir yıl geçirdi. Eurolig'de 16.6 sayı ortalamasıyla oynayan Bogdanovic, atletik yapısıyla da pota altında ribaund tehtidi olacaktır.


Marko Popovic
Efes Pilsen'den yakıne tanıdığımız oyun kurucu tecrübesiyle ve uzak mesafe 3'lükleriyle ön plana çıkıyor. Bu sezon Eurocup'ta etkili bir performans sergiledi. Maça iyi başlaması önemli, aksi halde oyundan kopabiliyor.

Davor Kus
Takımın en tecrübeli oyuncularından. Son yıllarda gösterdiği inişli-çıkışlı performansa rağmen Vrankoviç'in onu takıma dahil etmesini böyle açıklayabiliriz. İyi bir dış şutör, kendisi adına tek soru işareti oyun içi devamlılığı olacaktır.

Kresimir Loncar
Genç yıldız Tomic'in yedeği olacak muhtemelen tecrübeli pivot. Ancak savunma özelliği ile takımın ihtiyaç duyduğu anlarda sazı eline alacaktır. Çok hareketli değil ancak yardım savunmasında verdiği doğru paslarla boş adamı bulabiliyor.

Zoran Planinic
Kus'la beraber takımın en tecrübeli üyesi. NBA macerasından sonra biraz paslandı ancak bu onu 6. adam adaylığından alıkoymuyor. Etkili penetreleri olan yetenekli bir guard. Gününde olduğunda takıma verdiği skor katkısı tartışılmaz.


Rok Stipcevic

Kısa boyuna rağmen iyi bir skorer. Marko Tomas'ı destekleyici bir rol alabilir. Hırsı ve savaşçı ruhu takımı ateşler nitelikte.

Marko Tomas
Son Avrupa Şampiyonası'nı sakatlığından dolayı ıskalayan Tomas hiç şüphesiz takımın hücumda en güvendiği isim. Parlak fundamentali ve şutörlüğü ile takımın hücum yükünü sırtlaması bekleniyor.

Ante Tomic
Genç, Avrupa sahnesinde ve Real Madrid'te oynuyor. Pivot pozisyonunda ilk 5'i kapması için yeterli verilere sahip Tomic. Boyuna göre oldukça hareketli ve temel basketbol bilgisiyle Kukocvari bir endama sahip.

Roko Ukic
Banic ve Tomas'la birlikte U18 jenerasyonunun parlak temsilcilerinden. Toronto Raptors ve Milwaukee Bucks ile NBA macerası yaşayan oyun kurucu yeterli şansı bulamayınca soluğu Fenerbahçe'de ve Euroleague sahnesinde aldı. Son Avrupa Şampiyonasında takımın en etkili oyuncularından olan Ukic, Hırvatistan'ın yol haritasını çizecek etkinlikte bir konuma sahip. Bu yüzden göstereceği performans takımı adına çok kritik.

Luka Zoric
Sağlam ve güçlü fiziği fark yaratabilecek bir pivot Zoric. Tomic ve Loncar rotasyonunda ne kadar süre alabilir bilinmez ama verilen şansı değerlendirebilecek yetenekte.

Luksa Andric
Radosevic ve Delas'ın kadrodan çıkarılmasıyla kendini 12 kişi arasında bulan 25 yaşındaki Andric önümüzdeki sezon Galatasaray Cafe Crown forması giyecek. Cibona Zagreb ile Hırvat ligi şampiyonlukları yaşayan power forvet bu sezon Euroleague'de 9.4 sayı ortalaması ile oynadı.

6. ADAM
Oyun kurucu rotasyonu oldukça geniş bir kadroya sahip Hırvatistan takımında 6. adam olarak 2 isim ön plana çıkıyor. Tau Ceramica yıllarında yüksek bir performans gösteren Zoran Planinic her ne kadar son dönemde CSKA Moskova formasıyla eski günlerini aratsa da, tecrübesiyle Ukic'in yedeği olarak takıma gerekli katkıyı sağlayacaktır. Oyun kurucu için sahip olduğu uzun boyuyla içeri rahat ve etkili penetre edebiliyor. Diğer isim ise Kresimir Loncar. Genç yıldız Ante Tomic'in pivot pozisyonunda ilk 5'i kapacağını düşünürsek, Kasun ve Prkacin'in olmamasıyla ortaya çıkan tecrübe eksikliğini kapatacaktır. Pivot hareketleri çok seri değil ancak iyi ribaund alabiliyor ve pas konusunda oldukça cömert.

BU ADAMI İYİ İZLEYİN
Marko Tomas. 2007 yılında büyük çıkış yapan ve ULEB Cup'ta Real Madrid ile şampiyonluk yaşayan karizmatik guard, aynı yılın yazında İspanya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda Hırvatistan adına elde edilen 5.lik'te en önemli pay sahibiydi. Özellikle grup maçında ev sahibi İspanya'yı bir sayı farkla deviren takımda kritik 3 sayılık isabetleriyle çok önemli bir rol almıştı. 2009 Avrupa Şampiyonası'nı kas yırtığı sebebiyle pas geçmek durumunda kalan Tomas, geçtiğimiz sezon Cibona Zagreb'in Eurolig'te ilk 16'ya kalmasını sağlayan etkendi. Önümüzdeki yıl Fenerbahçe formasını terletecek yıldız oyuncuyu izleme provası yapacağız bir bakıma. Dünya Şampiyonasında gözler üzerinde olacak. Bakalım bu yükü ne kadar sırtlayabilecek.

BU TAKIM NEYİ İYİ YAPAR - NEYİ YAPAMAZ
Eldeki kadro göz önüne alındığında bu takımın alamet-i farikası hücum elbette. Pota altını domine edecek genç ve tecrübeli oyunculara (Tomic, Zoric, Loncar) sahip. Üzerine orta ve dış şut tehditine sahip oyuncuları da eklersek tam bir hücum takımı Hırvatistan. Hücumda eline bakılacak Tomas, can alıcı dakikalarda sahne alacak Planinic, downtown şutların usta ismi Popovic, etkili skorer Ukic ve sürpriz dış şutlar beklenilen Bogdanovic. Hepsi eğer ortalamanın üstünde bir performans gösterebilirse, takım bir seviye üste çıkacaktır. Boyalı alan savunmasında genç oyuncuların performansları mühim. Tüm maça yayılacak boyalı alan savunmasında ve yardımlaşmada sıkıntı yaşayabilirler. Birlikte çok fazla oynama fırsatı olmayan oyuncular mevcut. Popovic ve Ukic ortalama bir savunmaya sahipler ve ön alan baskısı yapabilirler. Tomas ve Planinic'in ise savunma zayıf halka. Bu takım iyi savunma ve hücum ribaundu alabilecek kapasitede. Tomas, Planinic ve Ukic'in sahada olduğu dönemlerde fast break etkili silahları olacaktır. Son tahlilde, Hırvatistan takımı maç içinde hücum devamlılığı sağlayacak bir rotasyona sahip ancak savunma devamlılığı için aynı değerlendirmeyi yapmak mümkün değil.

0 yorum

Yorum Gönder